Nouă dispută între USR-Plus și PNL. Progresiștii țintesc o regie de stat revenită liberalilor

Nouă dispută între USR-Plus și PNL. Progresiștii țintesc o regie de stat revenită liberalilor

Tensiuni și noi revendicări de funcții și instituții guvernamentale  între USR-Plus și PNL. Progresiștii vizează  acum o instituție  revenită  liberalilor.

Nouă dispută între USR-Plus și PNL. Progresiștii țintesc o regie de stat revenită liberalilor.

Concret, USR-Plus țintește Regia Autonomă privind Administrația Patrimoniului și Protocolului de Stat (RAAPPS) aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). La negocierile politice din decembrie 2020, SGG a revenit  PNL  în timp ce Cancelaria primului ministru a fost adjudecată de USR-Plus.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Clotilde Armand trece de la subiectul gunoaielor din sectorul 1, la o regie de stat revenită PNL 

 

Demersul USR-Plus s-a produs printr-o fandare politică. Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, lider al USR, a cerut public demiterea conducerii RAAPPS. Motivul invocat: dezinteresul Regiei față de întreținerea Hotelului Triumf de pe Șoseaua Kiseleff, clădire aflată în administarea RAAPPS.  ”Așa arată Hotelul Triumf din inima Bucureștiului. Clădirea este monument istoric și în luna septembrie a anului trecut a avut un incendiu la acoperiș. De atunci și până acum este lăsat să se degradeze. Clădirea aparține RAAPPS iar conducerea nici măcar nu a avut interesul să acopere cu o folie zona incendiată din acoperiș. Pentru asemenea incompetență și distrugere cu premeditare a unui monument istoric sunt de părere că toată conducerea RAAPPS trebuie zburată urgent din funcție și să răspundă în fața legii”, a cerut liderul USR .

Strict pe cazul Hotelului Triumf, conducerea Regiei a răspuns că folia reclamată a fost pusă  în zona afectată, după incident. Și că, între timp, a finalizat toate etapele legale necesare a fi parcurse pentru recondiționarea clădirii. Respectiv,  săptămâna aceasta, RAAPPS va publica pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) documentația pentru atribuirea contractului de execuție a reparațiilor acoperișului clădirii afectat de incendiul din toamna anului trecut.

RAAPPS, regina domeniilor statului pe care PNL nu vrea să o cedeze USR

RAAPPS este cunoscută ca fiind cea mai mare agenție imobiliară din țară și se află în coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

În zestrea RAAPPS se află mii de proprietăți aparținând domeniului public al statului: clădiri, terenuri, apartamente, vile, hoteluri, multe aflate în stațiuni turistice de renume din țară, cluburi, baze sportive, etc.

Câteva exemple: clădirile Senatului, Camerei Deputaților, a  Curții Constituționale, palatul  unde funcționează Administrația Prezidențială, clădiri în care lucrează misiuni diplomatice, oficii consulare, instituții internaționale, locuințe de protocol, imobile cu destinație de reședințe oficiale destinate celor mai importanți oameni din stat, președintele României, primul ministru, șefii celor două Camere ale Parlamentului, membrii CCR, șefi ai Parchetelor, etc.

RAAPPS este condusă de un Consiliu de Administrație compus din cinci persoane. Directorul general și directorul adjunct sunt numiți și revocați de ministrul de resort, respectiv de șeful SGG care are rang de ministru.

Conducerea actuală a Regiei a fost numită de fosta guvernare a PSD. Interesul USR-Plus pentru revendicarea acestei instituții este explicabil având în vedere amploarea proprietăților pe care le administrează Regia.

Problema este că ea a revenit indirect PNL în urma negocierilor politice din decembrie 2020, fiind în subordinea SGG.

Liderii liberali ne-au declarat că instituția rămâne unde este și că nu sunt dispuși să mai cedeze către USR-Plus de câte ori aceștia revin asupra celor stabilite anterior.

Alți membri din conducerea PNL ne-au spus că referirea publică a liderului USR, Clotilde Armand, la RAAPPS, poate fi privită și ca o nouă temă de atac a progresiștilor la adresa liberalilor.

Scandalul împărțirii politice a județelor intră în a treia săptămână

Săptămâna aceasta reîncep negocierile politice dintre PNL, USR-Plus și UDMR pentru repartizarea județelor în care urmează să fie numiți prefecții și subprefecții partidelor guvernamentale, negocieri care se duc de peste trei săptămâni.

Disputa constă în faptul că toate partidele doresc adjudecarea județelor bogate, majoritatea lor fiind fiefuri ale PNL. În paralel, liderii partidelor din coaliția majoritară  vor continua să târguiască și împărțirea regiilor, agențiilor și companiilor de stat aflate în controlul ministerelor și a Secretariatului General al Guvernului.

Timpul extins de când se poartă aceste negocieri probează faptul că tensiunile politice dintre USR-Plus și PNL escaladează, în loc să se diminueze.

Liderii USR-Plus critică public toate acțiunile pe care le-au efectuat miniștrii  PNL în ministerele care au fost preluate de progresiști.

Iar liberalii îi acuză pe miniștrii USR-Plus care conduc ministere economice de faptul că blochează proiectele de investiții. Și că aceștia, prin ministrul USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, au scos din actele de decizie asupra Programului  Național de Redresare și Reziliență (PNNR), program de fonduri europene în valoare de 30 de miliarde de euro, ministerul de Finanțe și SGG.

Respectiv, stăpâni pe fondurile europene cuprinse în PNRR au rămas doar liderii USR. Ministrul Ghinea și vicepremierul Dan Barna.

Miniștrii USR au scos miniștrii PNL din repartizarea fondurilor europene

Oficial, potrivit unor miniștri liberali, prezența mai ales a ministrului de Finanțe ca factor de decizie în distribuirea fondurilor europene este obligatorie deoarece acesta participă în Comitetul Economic și Financiar al Uniunii Europene care analizează și aprobă plățile banilor europeni din PNNR. Iar SGG are un rol de coordonare între instituțiile Executivului. A fost nevoie de intervenția premierului Cîțu pentru ca cele două ministere PNL cu rol în derularea fondurilor europene să fie incluse din nou în Memorandumul privind PNRR stabilit  de ministrul Ghinea și avizat de vicepremierul Dan Barna.

În acest caz liderii USR-Plus au fost prinși de două ori în offside. De mai multe săptămâni și organizații ale mediului de afaceri critică atitudinea ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, de tergiversare periculoasă a finalizării PNRR destinat redresării mediului privat afectat grav de criza economică. Termenul final de depunere la Bruxelles a Programului Național de Redresare și Reziliență este peste doar trei luni. În luna aprilie.

Alte urgențe, alte negocieri. A intrat și președintele Klaus Iohannis în joc

Tratativele dintre actorii politici aflați la guvernare pe Legea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021 mai au și ele până a fi finalizate.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că vrea ca legile respective să intre în dezbaterea parlamentară în primele zile după începutul sesiunii ordinare a Parlamentului care începe pe 1 februarie.

Pe contrele politice dintre USR-Plus și PNL privind  bugetul de stat pe anul 2021 a intervenit și șeful statului care i-a chemat la Cotroceni pe premier, pe vicepremierul Dan Barna, pe ministrul de Finanțe și pe cel al Fondurilor Europene.

Exact pe cei implicați și în disputa creată de liderii USR privind Memorandumul PNRR referitor la repartizarea fondurilor europene, dispută clarificată de premierul Cîțu.

Implicarea șefului statului în finalizarea legii bugetului pe 2021 este încă o probă a tensiunilor politice permanente dintre progresiști și liberali, tensiuni pe care Iohannis și-a arătat intenția de a le controla pentru a nu afecta guvernarea.