Coca-Cola, anchetată de Uniunea Europeană. Suspiciunile sunt grave

Coca-Cola, anchetată de Uniunea Europeană. Suspiciunile sunt graveCoca-Cola. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Îmbuteliatorii Coca-Cola din mai multe state membre ale Uniunii Europene au fost subiecți ai unei anchete desfășurate la începutul acestei luni de către autoritățile europene de reglementare a concurenței, a declarat miercuri o sursă apropiată acestui caz.

Comisia Europeană, inspecții la companiile care îmbuteliază Coca-Cola

Pe 10 martie, Comisia Europeană a anunțat că a efectuat inspecții neanunțate la companiile de băuturi non-alcoolice din diverse state UE, fără a dezvălui însă numele acestora.

Executivul comunitar a menționat că există îngrijorări legate de restricționarea comercializării bunurilor în Europa și de împărțirea piețelor, ambele fiind ilegale conform normelor UE privind abuzul de poziție dominantă.

Sursa citată de Reuters a afirmat că inspecțiile s-au concentrat pe companiile care îmbuteliază celebra băutură carbogazoasă, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Grupul american nu au dorit să comenteze situația.

Companiile găsite vinovate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri

În 2023, autoritatea europeană de concurență a încheiat o investigație privind posibilele practici anticoncurențiale ale Coca-Cola Co și ale firmelor Coca-Cola Europacific Partners și Hellenic din cauza lipsei de dovezi suficiente.

Companiile găsite vinovate de încălcarea legislației UE în domeniul concurenței riscă amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen. Sursă foto: Facebook

Coca-Cola, probleme mari în Belgia

Reamintim că la începutul anului îmbuteliatorul european al cunoscutei băuturi a decis să retragă de pe piață băuturile Coca - Cola, Coca - Cola Zero, Sprite, Fanta, Fuze Tea, Minute Maid, Tropico, Nalu și Royal Bliss, produse în fabrica sa din Gand, Belgia.

Această măsură a fost luată după ce Agenția Federală Belgiană de Securitate a Lanțului Alimentar a identificat concentrații „excesive” de clorat în ambalajele acestor sucuri.

Întreprinderea a retras de pe piață producţia de doze şi sticle realizată timp de 11 zile - cu codurile de producţie de la 328GE la 338GE, inclusiv, se arată în fişa de rechemare, publicată pe site-ul AFSCA.

Aceste sucuri produse în Belgia au fost exportate în mai multe ţări europene - Franţa, Olanda, Germania, Luxemburg şi Regatul Unit.

Recomandările noastre