Evenimentul Zilei > International > Informație șoc despre certificatul verde. Va fi eliberat doar dacă ai și a treia doză din 15 februarie
Informație șoc despre certificatul verde. Va fi eliberat doar dacă ai și a treia doză din 15 februarie

Informație șoc despre certificatul verde. Va fi eliberat doar dacă ai și a treia doză din 15 februarie

„Semnificația trecerii prin boala COVID-19 se va modifica după varianta Omicron. Vaccinul este cel care asigură protecție, mai degrabă decât trecerea prin boală”, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban joi, 13 ianuarie, informând cetățenii maghiari că regulile privind eliberarea certificatului verde se vor modifica.

Se schimbă regulile pentru cetățenii maghiari. Începând cu data de 15 februarie, certificatul verde ar putea fi emis doar dacă persoanele care îl solicită au fost vaccinate cu trei doze de ser imunizator. Există, însă, și o portiță pentru cei imunizați cu două doze, potrivit șefului de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Certificatul verde va fi eliberat odată cu vaccinarea cu a treia doză

Astfel, documentul care oferă acces populației în diverse instituții și localuri va fi eliberat doar persoanelor care sunt vaccinate cu trei doze de ser anti-COVID-19 sau persoanelor vaccinate cu două doze, dar care să prezinte un termen de maximum șase luni de la a doua administrare.

În cazul celor care se vaccinează și cu doza booster, administrarea dozei trei trebuie să aibă loc la patru luni după ultima vaccinare, a subliniat Gergely Gulyas.

Regula se aplică cetățenilor cu vârsta de minimum 18 ani. În cazul celor mai mici, potrivit șefului de cabinet al premierului Ungariei este suficientă administrarea a doar două doze de vaccin.

Vaccinarea cu a patra doză se face la recomandarea medicului

În ceea ce privește a patra doză, care reprezintă un controversat subiect la nivel internațional, șeful de cabinet al lui Viktor Orban a precizat că vaccinarea va avea loc la recomandarea unui cadru medical.

„Oricine poate primi o a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 după consultarea unui medic, un decret în acest sens va fi publicat în cursul săptămânii”, a precizat Gergely Gulyas, potrivit Agenției Naționale de Presă.

Ungaria scurtează perioada de carantină

În contextul răspândirii rapide a tulpinii Omicron, șeful de cabinet al premierului ungar a transmis că autoritățile din teritoriu estimează o creștere acută a cazurilor de infectare în regiune, în următoarele săptămâni.

Cu toate acestea, persoanele care vor fi plasate în carantină vor putea ieși afară după cinci zile, în cazul în care prezintă un test negativ COVID-19. „Guvernul a mai decis să scurteze perioada de carantină de la zece zile la şapte zile”, a spus Gergely Gulyas.