Ministrul Alexandru Rafila pune presiune pentru adoptarea certificatului verde. Care este marea miză

Ministrul Alexandru Rafila pune presiune pentru adoptarea certificatului verde. Care este marea mizăSursa: arhiva EvZ

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat de ce ar trebui introdus cât mai repede certificatul verde, în contextul în care România se află în cel de-al 5-lea val.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, că, dacă certificatul verde ar fi aprobat săptămâna viitoare şi ar fi dat un termen de trei sau patru săptămâni pentru introducerea acestuia, România se va apropia probabil de zona de descreştere a cazurilor.

Alexandru Rafila, despre urgentarea certificatului verde: „Ne apropiem probabil de zona de descreştere”

„Dacă el e aprobat să spunem săptămâna viitoare, dacă avem noi doi multă imaginaţie şi este aprobat săptămâna viitoare şi se dă un termen de introducere de două, trei, patru săptămâni, ne apropiem probabil de zona de descreştere”, a afirmat Rafila la Antena 3.

Ministrul a fost întrebat dacă Florin Cîţu, liderul PNL, ştie acest lucru pentru că ar fi declarat că-și doreşte să fie aprobat cât mai repede. Iar medicul a spus: „Am fost întrebat dacă eu sprijin proiectul iniţial al domnului preşedinte Cîţu, care era extins nu numai la personalul medical, cred că mai era la câteva categorii”.

„Înţeleg că a vrut să-l extindă, nu ştiu detalii, că nu am avut acces la aceste informaţii, dar ştiu că vrea să-l extindă şi la alte categorii, era o discuţie dacă numai la stat sau numai la privat. Mi se pare o chestiune care nu are niciun sens pentru că virusul nu cred că ştie dacă cineva e angajat în sectorul public sau în sectorul privat”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

”Vaccinarea nu va fi obligatorie în România”

Rafila a mai precizat că recomandă vaccinarea mai ales persoanelor care se află în grupele de risc. „Aşa cum nu este documentat faptul, de exemplu, că Arbidolul ar avea vreun efect, nu există niciun articol, unul în lume care să arate să arbidolul ar putea să aibă efect favorabil asupra infecţiei cu noul coronavirus, tot aşa există dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din România care îmi arată că 9 din 10 persoane care sunt la terapie intensivă sau care decedează sunt nevaccinate.

E clar că dacă 9 din 10 sunt grav sau mor e clar că vaccinul are un efect. Ăsta e lucru demonstrabil. Sunt şi foarte multe articole ştiinţifice în acest sens şi mod evident în această conjunctură eu recomand vaccinarea foarte serios, mai ales persoanelor care sunt din categoriile la risc. Adică ce categorii? Cele care ar putea să facă datorită vârstei, datorită altor boli pe care le au”.

Pe de altă partea, ministrul a mai spus: Din punctul meu de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie în România.”