Avertisment lansat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. România, amenințată de valul al 5-lea al pandemiei

Avertisment lansat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. România, amenințată de valul al 5-lea al pandemiei

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre efectele pe care le va produce cel de-al 5-lea val al pandemiei de coronavirus în România.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a tras un semnal de alarmă, astăzi, în ceea ce privește cel de-al 5-lea val al pandemiei de coronavirus. Deocamdată, situația nu este chiar atât de gravă, dar este de așteptat ca în săptămânile viitoare numărul cazurilor de infectare cu Omicron să ia amploare.

Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre tulpina Omicron

Rafila a avertizat că tulpină Omicron se transmite de cinci ori mai repede față de alte tulpini, dacă nu avem nicio măsură de protecție.

20% dintre infectările cu Omicron nu au legătură cu alte cazuri sau călătorii, iar asta înseamnă că începe să fie o transmitere comunitară, a mai adăugat ministrul. În săptămânile următoare transmiterea va fi susținută, a mai spus Alexandru Rafila. „Deja ne găsim practic în valul 5 al pandemiei.”

„Din 20 decembrie până în 5 ianuarie, remarcați trendul crescător al numărului de cazuri. Deja în 5 ianuarie aveam în jur de 3.000 de cazuri, între timp lucrul acesta s-a schimbat destul de mult în ultimul timp. Procentul de pozitivitate a evoluat de la sub 2 la sută la peste 6 la sută în 5 ianuarie. Ne găsim pe un trend crescător.

Ce se întâmplă cu școlile în cel de-al 5-lea val

Cea mai mare proporție - o cincime din aceste cazuri - au fost în București, dacă mai adăugăm și Ilfov depășim 20 la sută. Județele cele mai afectate Cluj, Timiș și Iași.

Începe să fie transmitere comunitară în România. Deocamdată este sporadică, în zilele următoare e posibil să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină. Încă există circulație și îmbolnăvire cu Delta”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a vorbit, vineri, și despre situația școlilor, care riscă să se închidă din niou. „Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic. Dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară.”