ECDC vine cu un scenariu sumbru în ceea ce privește infectarea cu Omicron. Aceasta ar putea deveni dominantă în Europa lunile următoare

ECDC vine cu un scenariu sumbru în ceea ce privește infectarea cu Omicron. Aceasta ar putea deveni dominantă în Europa lunile următoare Sursa: dreamstime

A trecut deja o săptămână de când a fost confirmat primul caz de infectare cu Omicron, o nouă tulpină a virusului SARS-Cov-2. Aceasta a început să se răspândească extrem de repede, așa că a fost supusă analizei. Conform informațiilor transmise de ECDC, este posibil ca noua variantă să devină dominantă în UE.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a transmis joi o avertizare sumbră cu privire la evoluția noii tulpini COVID-19 descoperită. Potrivit acestora, dacă tendințele observate până în prezent se confirmă, s-ar putea ca Omicron să devină dominantă în Europa, în „lunile următoare'', relatează AFP și Reuters.

''Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial'' al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că ''Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare'', subliniază într-un comunicat agenţia sanitară a Uniunii Europene.

Momentan, în cazul tulpinii Omicron sunt multe incertitudini, aceasta fiind în stadiu de urmările a evoluției. Viteza de răspândire a noii variante arată faptul că aceasta ar putea deveni majoritară, însă totul depinde de avantajul ei asupra celor precedente, precum și de amploarea infecțiilor COVID-19, mai menționează ECDC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu puțin timp înainte ca specialiștii să facă public acest comunicat, consilierul științific principal al guvernului francez, Jean-Francois Delfraissy, a susținut faptul că noua tulpină a virusului SARS-Cov-2 ar putea lua locul variantei Delta în ceea ce privește infectarea în Europa. Conform declarațiilor făcute de acesta, Omicron ar putea deveni variantă dominantă încă din luna ianuarie.

Primul caz de infectare cu noua tulpină a fost semnalat pe 24 noiembrie, în Africa de Sud. Omicron s-a răspândit extrem de repede, reușind în aproximativ o săptămână să se răspândească în numeroase state. Specialiștii epidemiologici sunt îngrijorați cu privire la această nouă tulpină, mai ales din pricina faptului că prezintă mutații multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Încă nu este elucidat impactul acestor mutații - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistența la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta. În prezent, varianta Delta este cea care domină infectările din Europa, însă acest lucru este posibil să se schimbe. Conform datelor preliminarii, Omicron se răspândește mult mai repede.