Liderul AUR Călin Georgescu îl consideră EROU pe Corneliu Zelea Codreanu, acuzând falsificarea Istoriei. Dialog halucinant la Antena 3.

Liderul AUR Călin Georgescu îl consideră EROU pe Corneliu Zelea Codreanu, acuzând falsificarea Istoriei. Dialog halucinant la Antena 3.Sursa: arhiva EVZ

În urmă cu o săptămână, AUR anunța că omul pe care-l numește „premierul nostru”, Călin Georgescu, va fi președintele de onoare al partidului. Acesta a acceptat. Ieri, la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, Georgescu „a dat-o cotită”. A făcut apologia lui Codreanu și Antonescu, dar nu a știut să explice de ce.

Pe 24 ianuarie, pe pagina de Facebook „Premierul Nostru”, pe care AUR i-a dedicat-o lui Călin Georgescu, s-a publicat următorul anunț: „Călin Georgescu va fi președinte de onoare în partidul AUR!”. Acesta a sărbătorit Mica Unire alături de liderii AUR la Iași. Acolo a și declarat că acceptă funcția de la vârful AUR „pentru gloria eternă a neamului românesc”. Când, însă, i se pun întrebări delicte de către jurnaliști, Călin Georgescu spune că nu poate comenta acțiunile și declarațiile liderilor AUR.

Exact asta s-a întâmplat în emisiunea de ieri realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3, în care invitați erau Călin Georgescu și jurnalistul Dan Andronic, directorul Evenimentului zilei. Acesta din urmă l-a întrebat pe Călin Georgescu de ce a afirmat că Zelea Codreanu, Căpitanul legionar, este un erou al istoriei naționale. „În opinia dv. ce gest eroic a făcut Zelea Codreanu?”.

Acesta a fost momentul în care Călin Georgescu „a dat-o cotită”. El a spus că gestul eroic constă în „moralitatea ființei umane, pentru asta s-a luptat Codreanu”.

Răspunsul ambiguu a generat o altă întrebare din partea lui Dan Andronic. ”În aceste condiții, Holocaustul rămâne o temă minoră?”

Călin Georgescu a spus că el nu a dat o astfel de declarație, iar când i s-a spus că este parte din comunicatul AUR, partid unde el este președinte de onoare, viitorul posibil premier s-a delimitat vizibil de situația de a comenta o decizie de partid. El a preferat să explice că nu e încă președinte de onoare, chiar dacă i s-a făcut propunerea și a acceptat-o, pentru că această funcție trebuie să-i revină în urma unui congres al partidului.

”Eu nu sunt membru AUR, dar respect opiniile fiecărui membru AUR. Dar dacă nu am făcut eu declarația, nu am ce să comentez”, a mai spus Călin Georgescu, ca să scape de insistențele celor doi jurnaliști cu privire la tema holocaustului.

De-a dreptul șocant, pentru un om căruia i s-a construit o imagine de „eminență cenușie” a politicii, de „salvator al națiunii”, a fost momentul în care, întrebat de Andronic despre Holocaust, a răspuns instant cu o întrebare stupidă: „Crimele comunismului au făcut 60.000 de victime. Asta nu vă spune nimic?”.

Călin Georgescu nu a putut să răspundă la întrebarea jurnalsitului Dan Andronic DE CE îl consideră pe Corneliu Zelea Codreanu un EROU!

A spus că asasinatele lui Armand Călinescu, Virgil Madgearu și Nicolae Iorga trebuie dovedite de istorici. Intervenția scurtă a jurnalistului a fost: Ce trebuie dovedit? Că au fost asasinați de legionari? Călin Georgescu a replicat: Sunteți convins? Dan Andronic a răspuns: Da, sunt convins!

Acest moment a iscat numeroase reacții ce a dus la replica promptă a jurnalistului, pe Facebook.

Dan Andronic:
Prefectul Constantin Manciu, împușcat de Corneliu Zelea Codreanu în 1924.
Complot pentru asasinarea lui Constantin Angelescu și a unor politicieni și jurnaliști, descoperit.
C.Z. Codreanu era inițiatorul - 1930
1936, la Congres, Căpitanul Codreanu anunță înființarea Echipelor Morții. Prima apăruse încă din mai 1933.
Ion Gheorghe Duca, prim-ministru - asasinat în 29 decembrie 1933
Mihai Stelescu, legionar, cel mai puternic opozant al lui Zelea Codreanu - asasinat în 16 iulie 1936
Aceste personalități au fost executate de legionari în timpul în care Corneliu Zelea Codreanu era Căpitanul Mișcării. C.Z. Codreanu moare în 1938, asasinat din ordinul lui Carol II.
Armand Călinescu, prim-ministru - împușcat pe 21 septembrie 1939
Nicolae Iorga, istoric - împușcat pe 27 noiembrie 1940
Virgil Madgearu, economist și politician de stânga, Mihail Moruzov, șeful serviciilor secrete - asasinați pe 27 noiembrie 1940 la Inchisoarea Jilava.
Aceștia, alături de aproape 40 de oameni sunt asasinați de legionari ca urmare a unei operațiuni de răzbunare.
Am pus aceste date sumare pentru că văd că sunt oameni care nu citesc, nu știu, dar contestă fapte istorice. Îmi dau seama că afirmația lui Călin Georgescu potrivit căreia Corneliu Zelea Codreanu este un Erou, are ecou în mintea multora. Inclusiv în mintea lui. În care istoricii trebuie să dovedească asasinarea lui Manciu, Stelescu, Iorga și mai știu eu cine...
Tipul acesta de politician demagog și ambiguu, care exploatează naționalismul ca pe o vacă de-abia venită de pe islazul comunal, este cel mai prost lucru care se poate întâmpla în politica românească.
Ascultându-l aseară, de fapt , ascultându-i pauzele adânci, am avut senzația unui abis. Și mi-am dat seama că încă o dată vom fi ceea ce votăm...