Ultimele detalii despre a patra doză de vaccin: Cât de necesară este pentru a ne proteja în fața Omicron?

Ultimele detalii despre a patra doză de vaccin: Cât de necesară este pentru a ne proteja în fața Omicron? Vaccin anti-Covid. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vaccinarea cu cea de-a patra doză de vaccin anti-coronavirus este un subiect amplu dezbătut în spațiul public. Unele voci susțin că și aceasta ar fi necesară pentru a se asigura protecția sistemului imunitar în contextul valului cinci al pandemiei, care se răspândește repede în Europa. Noi date publicate de oficialii din sănătate din Marea Britanie sugerează, însă, că doza booster nu ar fi obligatorie.

Dozele de rapel anti-COVID-19 oferă în continuare un nivel ridicat de protecție împotriva simptomelor grave cauzate de varianta Omicron în rândul adulților în vârstă, arată datele publicate de Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA).

Din acest motiv, Comitetul comun pentru vaccinare și imunizare (JCVI), care este implicat într-o revizuire în curs a programului de rapel, a declarat că o a patra injecție ar putea să nu fie necesară.

Cât de necesară este, în prezent, administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19?

Comitetul a apreciat că nu există o necesitate imediată de a introduce a patra injecție pentru persoanele cele mai vulnerabile (rezidenții căminelor de îngrijire și cei cu vârsta de peste 80 de ani).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cifrele actuale indică faptul că, la aproximativ 3 luni după ce au primit cea de-a treia doză, protecția împotriva spitalizării în rândul celor cu vârsta de peste 65 de ani rămâne de aproximativ 90%.

În cazul persoanelor vaccinate cu doar două doze de vaccin, protecția împotriva simptomelor grave scade la aproximativ 70% după 3 luni de zile și la 50% după 6 luni.

Cu toate acestea, comitetul va continua să analizeze momentul în care va fi necesară și administrarea celei de-a patra doze de vaccin, pe măsură ce va dispune de noi date.

Importanța vaccinării în fața valului Omicron

Reprezentanții comitetului recomandă să se acorde în continuare prioritate distribuirii primelor doze de rapel la toate grupele de vârstă amintite. JCVI îndeamnă persoanele care nu sunt vaccinate să se programeze pentru primele 2 doze cât mai curând posibil.

Profesorul Wei Shen Lim, președintele Comitetului pentru imunizare COVID-19 din cadrul JCVI, a declarat: „Datele actuale arată că doza de rapel continuă să ofere un nivel ridicat de protecție împotriva simptomelor grave, chiar și pentru cele mai vulnerabile grupe de vârstă. Din acest motiv, comitetul a concluzionat că nu există o necesitate imediată de a introduce o nouă doză de rapel, deși acest lucru va fi revizuit în continuare.

Datele sunt extrem de încurajatoare și subliniază valoarea rapelului. Având în vedere că Omicron continuă să se răspândească pe scară largă, încurajez pe toată lumea să se prezinte la vaccinarea cu a treia doză, iar dacă nu sunt vaccinați, pentru primele 2 doze, pentru a-și spori protecția împotriva bolilor grave”.

Cel mai recent studiu realizat de UKHSA a analizat dozele de rapel la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, care au fost printre primele eligibile atunci când a început vaccinarea cu a treia doză anti-COVID-19 la mijlocul lunii septembrie.

Deși durata de protecție împotriva simptomelor grave rămâne ridicată cu o doză de rapel, protecția împotriva infecțiilor simptomatice ușoare este mai scurtă și scade la aproximativ 30% în circa 3 luni de zile.

În luna decembrie, cercetătorii britanici au întreprins un studiu care a constatat că, în cazul variantei Omicron, rapelul ar putea oferi o protecție de aproximativ 85% împotriva bolii severe.