Evenimentul Zilei > Actualitate > Omicron va deveni dominantă. Ce spune OMS despre un eventual vaccin specific împotriva tulpinei Omicron
Omicron va deveni dominantă. Ce spune OMS despre un eventual vaccin specific împotriva tulpinei Omicron

Omicron va deveni dominantă. Ce spune OMS despre un eventual vaccin specific împotriva tulpinei Omicron

Un expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat marți că deocamdată este prematur să spunem dacă este necesar un vaccin specific împotriva variantei Omicron, deși actuala compoziție a serurilor anti-COVID a început deja să fie revizuită.

„Avem experienţa vaccinului împotriva gripei şi am instituit un grup de lucru în coordonare cu sectorul farmaceutic pentru a determina dacă este necesar un vaccin specific împotriva noii variante, dar este încă prea curând”, a declarat la o conferinţă de presă epidemiologul OMS, Abdi Mahamud.

Expertul a precizat că înalta transmisibilitate a Omicron va face ca aceasta să devină varianta dominantă în multe locuri ale lumii, fapt ce reprezintă un pericol pentru acele ţări care au încă grupuri extinse de populaţie nevaccinată.

Înainte de a ne gândi la doze de supra-rapel (unele ţări au în vedere aplicarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19), „este necesar să garantăm accesul la vaccin al acelor ţări suprapopulate cu venituri medii/mici”, a spus el, potrivit realitatea.net.

Mutaţiile virusului „se produc la persoane nevaccinate, prin urmare abordarea acestui subiect devine o necesitate categorică pentru a frâna această boală”, a subliniat expertul OMS.

Tulpina Omicron, cel mai probabil, va deveni dominantă în următoarele două săptămâni și în România

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat marţi că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare.

Țările UE au comandat deja o tranșă de 180 milioane de doze de vaccin adaptat variantei Omicron, în al treilea contract încheiat cu companiile Pfizer – BioNTech, a anunțat în luna decembrie președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

INSP a anunțat că până pe 2 ianuarie în România au fost confirmate 92 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron, din care 63 au fost identificate la persoane complet vaccinate. Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron, precizează instituția.

Cu toate acestea, INSP prognozează 25.000 de cazuri pe zi după jumătatea lunii ianuarie, considerând că tulpina Omicron, cel mai probabil, va deveni dominantă în următoarele două săptămâni și în România.