Alertă de gradul zero! A explodat o noua variantă mai infecțioasă decât Omicron. Are 46 de mutații, unele rezistente la vaccin

Alertă de gradul zero! A explodat o noua variantă mai infecțioasă decât Omicron. Are 46 de mutații, unele rezistente la vaccin Sursa: Pixabay

În timp ce lumea se luptă cu o creștere a cazurilor de COVID-19 din cauza variantei Omicron, oamenii de știință din Franța au descoperit o altă variantă mai contagioasă, denumită B.1.640.2 sau IHU.

Varianta IHU a fost descoperită de către cadre universitare de la Mediterranee Infection pe 10 decembrie. Variantă de coronavirus are 46 de mutații și ar putea fi mai contagioasă. Au fost deja descoperite 12 cazuri de infectare cu noua variantă în zona Marsiliei, primul dintre ele la o persoană care a călătorit în Camerun.

Ce se știe până acum despre această nouă variantă COVID-19

Cercetătorii spun că ar conține 46 de mutații - chiar mai multe decât Omicron - ceea ce îl face mai rezistent la vaccinuri și mai mult infecțios.

• Aproximativ 12 cazuri au fost depistate până acum în apropiere de Marsilia, primul fiind legat de călătoria în țara africană Camerun.

Ne puteți urmări și pe Google News

• Testele arată că tulpina poartă mutația N501Y – văzută pentru prima dată pe varianta Alpha – despre care experții cred că o poate face mai transmisibilă

• Potrivit oamenilor de știință, aceasta poartă și mutația E484K, ceea ce ar putea însemna că varianta IHU va fi mai rezistentă la vaccinuri.

• Încă nu a fost depistat în alte țări sau etichetat ca o variantă aflată sub investigație de către Organizația Mondială a Sănătății.

Au fost testați 12 pacienți cu noul virus. La ce concluzii s-a ajuns

Testele au detectat mutații care prezentau o combinație atipică. Cazurile ar putea fi legate de o călătorie în Camerun. Analiza lor a evidențiat 46 de mutații și 37 de deleții care au dus la 30 de substituții de aminoacizi și 12 deleții. Paisprezece modificări de aminoacizi, inclusiv N501Y și E484K, și 9 suprimări sunt găsite în proteina de vârf.

Acest model de genotipare a dus la crearea unui nou descendent numit B.1.640.2, care este un grup filogenetic înfrățit cu vechiul descendent B.1.640 redenumit B.1.640.1. Aceste date sunt un alt exemplu, spun autorii, al imprevizibilității apariției variantelor SARS-CoV-2 și al introducerii lor într-o anumită zonă geografică din străinătate.

Descoperirea variantei, denumită B.1.640.2, a fost anunțată într-o lucrare postată pe medRxiv, scrie myabclive.