Zi istorică pentru România. Aderarea deplină la Schengen se votează în Consiliul JAI, la Bruxelles

Zi istorică pentru România. Aderarea deplină la Schengen se votează în Consiliul JAI, la BruxellesSchengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Preşedinţia ungară a Uniunii Europene a introdus pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 12 decembrie adoptarea deciziei de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România şi între acestea.

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai Guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER) a agreat, la 27 noiembrie 2024, aderarea României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Controalele la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România au fost eliminate începând cu 31 martie 2024.

Schengen

Schengen. Sursa foto: Pixabay

Miercuri, Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens.

Partidul Libertăţii al extremistului Geert Wilders, cel mai mare partid din coaliţia de guvernare olandeză a încercat, miercuri, să introducă o moţiune parlamentară. Prin acestea se dorea votarea împotriva intrării Bulgariei şi României.

Cu toate acestea, moțiunea a fost respinsă, iar celelalte partide din coaliţia de guvernare a ţării au votat împotriva acesteia.

Gerhard Karner: După Schengen Air, Schengen Land este acum deschis României şi Bulgariei

Și ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat că Austria renunţă la opoziția față de aderarea completă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Putem face următorul pas la Consiliul UE (Justiţie şi Afaceri Interne)”, a declarat Karner într-un comunicat de presă.

Acesta a declarat că insistenţele Austriei privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de imigranţi descoperiți în apropierea frontierei Austriei cu Ungaria.

Gerhard Karner

Gerhard Karner, Schengen. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Astfel, acesta susține că „Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”. El a afirmat că anul acesta, până în octombrie, au fost descoperiți 4.000 de imigranți ilegali, comparativ cu 70.000 în aceeași perioadă a anului trecut.

Viitorul celor două țări

România şi Bulgaria, ambele membre NATO și UE, au intrat doar parţial în luna martie, cu graniţele martime şi aeriene. De atunci, Viena s-a opus aderării complete pe motiv că acestea trebuie să ia mai multe măsuri pentru a preveni imigraţia ilegală.

Dacă decizia aderării depline la Schengen a Bulgariei și a României va fi aprobată joi în Consiliul JAI, începând cu 1 ianuarie 2025 controalele la frontierele terestre dintre şi cu România şi Bulgaria vor fi eliminate.

Cele două țări atrebuie, însă, să continue controalele aleatorii la frontieră pentru încă şase luni.

Ne puteți urmări și pe Google News