Evenimentul Zilei > Actualitate > Ungurii ne-au luat fața. Rușine fără precedent pentru România. Ne dau lecții
Ungurii ne-au luat fața. Rușine fără precedent pentru România. Ne dau lecții

Ungurii ne-au luat fața. Rușine fără precedent pentru România. Ne dau lecții

Ungaria bate România și la acest capitol. Vecinii ne dau lecții și reduc prețul unor alimente de bază pentru a combate inflația. Măsura va fi aplicată de la începutul lunii februarie.

Măsura de reducere a prețurilor la alimentele de bază a fost anunțată de premierul maghiar, Viktor Orban. Potrivit acestuia, guvernul de la Budapesta va stabili prețul unor alimente de bază la nivelul celui din octombrie 2021. Astfel, se așteaptă la o reducere a nivelului inflației.

„Am decis să intervenim asupra preţurilor a şase produse”, a spus premierul într-o postare video pe Facebook.

Premierul Viktor Orban a arătat că reducerea prețurilor se va face la zahăr, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, muşchi de porc, piept de pui şi lapte cu 2,8% de grăsime. Premierul maghiar a subliniat că furnizorii cu amănuntul vor trebui să coboare preţurile la cele şase produse la nivelul celor din 15 octombrie 2021. El nu a vorbit despre compensări economice pe care guvernul le-ar putea acorda agenților economici.

Viktor Orban a justificat măsura de reducere a prețurilor la alimentele de bază ca o formă de contrabalansare la creșterea preţurilor la energie. Ungaria a stabilit deja un preţ maxim pentru benzina 98, care nu trebuie să depăşească 1,35 euro pe litru. Conform calculelor preliminare ale guvernului, inflaţia în Ungaria a fost în 2021 de 5,1%, faţă de 3,3% în 2020.

De menționat că Ungaria va alegeri legislative, la începutul lunii aprilie, iar Viktor Orban urmăreşte să obțină un nou mandat, al patrulea mandat consecutiv, potrivit agenției EFE.

Mateusz Morawiecki
sursa: flickr.com

Și Polonia anunță măsuri asemănătoare

Guvernul de la Varșovia a decis să elimine TVA la mâncare, gaze naturale și îngrășăminte agricole. De asemenea va fi redusă Taxa pe Valoare Adăugată de la 23% la 8% pentru carburanți. Scumpirile la gaze şi la combustibil provoacă o creştere a inflaţiei în Polonia. Inflaţia a crescut în luna decembrie 2021 pentru a şasea lună consecutiv şi a ajuns la 8,6%.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat noile măsuri pe care guvernul la va lua de la 1 februarie pentru a stopa criza prețurilor și a opri inflația, după cum transmite publicația locală Gazeta Wyborcza. Premierul polonez a anunțat că impactul bugetar al acestor măsuri va fi de circa 4 miliarde de euro.

Guvernul din Polonia pregăteşte și un program de ajutoare pentru familii, în valoare de 4 miliarde de zloţi (circa 880 de milioane de euro). Acest ajutoare sunt pentru a atenua efectul creşterii facturilor pentru consumatorii casnici.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: