Sfârșitul euro? Bruxelles a lansat un nou avertisment: Inflația explodează. Apeluri pentru ieșirea unei alte țări din UE

Sfârșitul euro? Bruxelles a lansat un nou avertisment: Inflația explodează. Apeluri pentru ieșirea unei alte țări din UE sursă: arhivă

Inflația în creștere a provocat apeluri ca Olanda să părăsească Uniunea Europeană, în timp ce țările din sudul Europei se luptă cu datorii tot mai mari. Acțiunile europene au scăzut vineri din cauza îngrijorărilor legate de creșterea inflației și de creșterea numărului de infecții cu coronavirus, în timp ce investitorii au fost nesiguri cu privire la modul în care datele privind salariații din SUA vor influența planurile Rezervei Federale de înăsprire a politicii.

Inflația din zona euro a crescut luna trecută la un nivel record. Demersul indică o presiune mai mare asupra Băncii Centrale Europene pentru a crește ratele dobânzilor în acest an. Datele îngrijorătoare au declanșat un avertisment din partea militanților pentru ieșirea Olandei din UE cu privire la stabilitatea zonei euro.

Inflația în zona euro a atins cifre record

„Cu o inflație ridicată, datoria guvernamentală se poate „topi”. Țările din sudul Europei, cum ar fi Grecia (210%) și Italia (156%), au datorii mari, iar inflația este în interesul lor și al monedei euro.

Olanda are datorii scăzute, dar nu poate schimba cursul din cauza euro. Dacă Italia dă faliment, înseamnă sfârșitul euro. Datoria lor națională este prea mare pentru a o salva, așa cum are Grecia”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, fostul președinte al Eurogrupului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poziția sa este confirmată și de profesori de drept european.

Indicele bursier al acțiunilor europene indică scăderi majore

Indicele pan-european STOXX 600 (n.r.indice bursier al acțiunilor europene) a închis în scădere cu 0,4% și a pierdut 0,3% în această săptămână.

Sectorul european al călătoriilor a scăzut cu 1,6% și s-a numărat printre cele mai slabe performanțe, în condițiile în care țările se confruntă cu o creștere a cazurilor de COVID-19, potrivit The Express.

STOXX 600 a scăzut cu 1,6% începând de miercuri, în condițiile în care așteptările de creștere a ratelor dobânzilor au afectat sectorul tehnologiei, care a fost cel mai slab în această săptămână, pierzând circa 4,5 procente.

Undă de șoc pentru cea mai mare economie a Europei

Între timp, cea mai puternică economie europeană se află în cădere liberă. Rata inflației în Germania a crescut la cel mai ridicat nivel din anul 1993 până în prezent. Asta arată datele publicate joi, 6 ianuarie, de Oficiul Federal de Statistică. Reprezentanții organului instituțional au precizat că prețurile de consum au crescut, în medie, cu 3,1% în anul 2021 față de 2020, în contextul în care ratele de inflație în anii anteriori u fost modeste.

Creșterea vertiginoasă a prețurilor este determinată de creșterea globală a costurilor la energie în cursul anului 2021. Cea mai mare economie a Europei nu a fost scutită de efectele majorării, energie pentru consumatori crescând în Germania cu peste 22% într-un an, până în noiembrie 2021.