Euro se prăbușește. Analiștii germani au descoperit motivul

Euro se prăbușește. Analiștii germani au descoperit motivul Sursa foto: Arhiva EVZ

Moneda euro scade din ce în ce mai mult, dar nu din motivul pentru care cred mulți europeni că se întâmplă acest lucru. Euro scade din cauza importurilor

Pe măsură ce moneda euro continuă să scadă și inflația crește, mulți europeni s-au grăbit să dea vina pe criza energetică. Publicația germană Focus a indicat un alt vinovat, care la prima vedere pare mai puțin evident. Analiștii financiari germani sugerează că dependența națiunii lor de importurile din străinătate este cea care provoacă prăbușirea euro, mai degrabă decât creșterea prețurilor la energie.

În timp ce Germania se luptă cu al patrulea val de coronavirus, rata inflației crește necontrolată. Potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică, inflația în noiembrie a fost de 5,2 la sută. Perioada de Crăciun, care este pentru multe familii cea mai scumpă perioadă din an, anul acesta va face ravagii și mai mari.

Dar nu numai prețurile ridicate la energie și la materiile prime sunt cele care conduc la creșterea inflației, ci și la anumite bunuri din străinătate. Lista de prețuri a Oficiului Federal de Statistică oferă informații despre cum evoluează prețurile claselor de bunuri din piață. Acesta arată că doar patru clase de bunuri sunt responsabile pentru aproape 50 la sută din rata inflației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Combustibilul și energia pentru vehicule reprezintă 28% din rată, dar reprezintă doar 3,5% în prețul pieței. Creșterea dramatică a prețului energiei de 42,9% față de aceeași lună a anului trecut explică de ce a contribuit atât de mult la rata inflației. Creșterile de preț la telefoane (2,9 la sută), jucării (4,4 la sută) și televizoare (2,6 la sută) sunt mai moderate.

O soluție drastică

Problema cu cadourile de Crăciun nu este de prețuri, ci mai degrabă, problema o reprezintă blocajele de livrare. Ceea ce au în comun toate aceste bunuri (combustibil, telefoane, jucării și televizoare) este faptul că Germania se bazează foarte mult pe importurile străine pentru fiecare dintre ele. Prin urmare, una dintre principalele cauze ale inflației este „inflația importată”.

Inflația importată este orice inflație care rezultă din creșterea prețurilor de import. Cu cât cota de import a unei țări este mai mare, cu atât economia este mai vulnerabilă. Cu o cotă de 37 la sută, Germania este destul de vulnerabilă. Germania poate face foarte puțin în privința inflației importate, cu excepția cazului în care decide să renunțe la impozitele pe bunurile afectate.

Cu toate acestea, dacă guvernul german a optat pentru această strategie, bugetul de stat ar pierde venituri fiscale importante. Dacă nu se ia această decizie dificilă, inflația pare să continue să crească, iar euro să scadă, potrivit Express.co.uk.