Alex M Stoenescu: „Ceaușescu se credea autorul Constituției în vigoare în 1989!” VIDEO
- Catalin Dumitrescu
- 13 decembrie 2024, 20:30
Alex Mihai Stoenescu continuă podcastul cu un lucru ieșit din comun. Una dintre ciudățeniile simulacrului de proces al soților Ceaușescu, a fost chiar convingerea, exprimată în clar, a fostului dictator că el este autorul Constituției RSR…
”Când vorbim despre un fapt sau un eveniment istoric trebuie să se determine cât mai bine desfășurarea eveniment, cine a fost implicat și apoi să se determine dacă au existat evenimente determinante, evenimente deosebite care au produs cotituri, sau și personalități decisive. Deci, asta e munca istoricului. Ăsta e și motivul pentru care probabil bănuiesc lucrările mele despre evenimente din decembrie 89 rămân și astăzi în picioare”, spune Stoenescu despre felul în care tebuie analizat un fenomen istoric.
În prezentul podcast, istoricul încearcă să determine în ce măsură Nicolae Ceaușescu a acționat potrivit constituției de atunci a țării. Sau, în ce măsură Ceaușescu a încălcat Constituția și legile țării de atunci.
Tatuca a toate ce sunt
”Deci, există o foarte interesată declarație a lui Ceaușescu dintr-o ședință a CPX ului din decembrie. Nicolae Ceaușescu a făcut această afirmație: Eu sunt autorul Constituției noastre din 1965. Deci eu am scris Constituția cuvânt cu cuvânt. El avea un consilier juridic care a avut un rol foarte important în subiectul pe care îl discutăm noi astăzi. El se numea Silviu Curticeanu , venea de la Cluj și era un jurist de mare valoare. Un individ cu care se consulta în absolut toate problemele legate de legi de Constituție”, a dezvăluit Alex Stoenescu.
Să completăm și noi, citâd Historia: ”Silviu Curticeanu a fost sfetnicul pasiv, dar permanent, al lui Nicolae Ceauşescu, timp de şapte ani, între 1982 şi 1989. În perioada cea mai întunecată a comunismului naţional, demnitarul a fost secretarul atent la toate doleanţele dictatorului, cu toate atribuţiile unui turn de comandă”.
Silviu Curticeanu rămâne un personaj discret al României postdecembriste. În apariţiile publice, nu se pretindea depozitarul cine-ştie-căror secrete ale cuplului Ceauşescu, deși, cu sigurață, avea habar de multe lucruri. Cât despre Constituție, să amintim că aceea din 1948 a fost prima constituție a guvernării comuniste din România.
Constituția din 1948 a introdus „lupta de clasă”, a creat cadrul constituțional pentru aplicarea modelul economic socialist al economiei planificate, și a restructurat autoritatea legislativă.
”În concluzie, Ceaușescu avea această convingere, această impresie că el este autorul Constituției României din 1965”, conchide A.M. Stoenescu.