Undă de șoc pentru cea mai mare economie a Europei: Inflația a atins cel mai ridicat nivel din 1993 până în prezent
- Sabina Popescu
- 6 ianuarie 2022, 19:42
Cea mai puternică economie europeană se află în cădere liberă. Inflația a atins cel mai mare nivel din ultimii 28 de ani, arată noi date ale specialiștilor, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ce rezervă viitorul pentru consumatori. Populația nu s-a confruntat încă cu ce este cel mai rău.
Rata inflației în Germania a crescut la cel mai ridicat nivel din anul 1993 până în prezent. Asta arată datele publicate joi, 6 ianuarie, de Oficiul Federal de Statistică. Reprezentanții organului instituțional au precizat că prețurile de consum au crescut, în medie, cu 3,1% în anul 2021 față de 2020, în contextul în care ratele de inflație în anii anteriori u fost modeste.
Cea mai mare creștere a inflației în Germania ultimilor 28 de ani
Creșterea vertiginoasă a prețurilor este determinată de creșterea globală a costurilor la energie în cursul anului 2021. Cea mai mare economie a Europei nu a fost scutită de efectele majorării, energie pentru consumatori crescând în Germania cu peste 22% într-un an, până în noiembrie 2021.
Rata inflației a explodat la 5,2% în noiembrie - o cifră care nu a mai fost văzută de specialiștii din economie tocmai de la începutul anilor 1990. Economiștii prezic că cei mai afectați de aceste creșteri vor fi cetățenii săraci și nu nutresc foarte multe speranțe în ceea ce privește o scădere rapidă a inflației.
Populația nu s-a confruntat încă cu „marele val de creșteri de prețuri”
Isabel Schnabel, membră a consiliului BCE, a declarat într-un interviu că inflația va rămâne la un nivel ridicat o bună parte din an, înainte de a scădea pe parcursul anului 2022. „Suntem mai puțin siguri de cât de rapid și cât de puternic va fi declinul”, a declarat Isabel Schnabel.
Cu toate acestea, specialiștii avertizează că cea mai gravă parte a costurilor inflației nu a fost încă transferată către consumatorul obișnuit.
„Marele val de creșteri de prețuri pentru consumatori nu a venit încă. Companiile își vor recapitaliza, acolo unde este posibil, marjele de profit în loc să transfere costurile mai mici către consumatori”, a spus René Schumann, director general al Grupului de consultanță în materie de negociere din Düsseldorf.
Și rata dobânzii s-ar putea majora în anul 2022
Se preconiza că punctul culminant al creșterii prețurilor la energie nu va fi resimțit de consumatorii din Germania până la începutul noului an. „Din cauza numeroaselor contracte pe termen lung cu furnizorii de gaze naturale, este puțin probabil ca majorarea bruscă a prețurilor la gazele naturale să fie resimțită de consumatori până la începutul anului 2022”, a transmis Institutul Leibniz pentru cercetare economică din Halle (IWH), potrivit Der Spiegel.
În ianuarie 2021 a luat sfârșit reducerea temporară a TVA, ceea ce înseamnă că ratele obișnuite au fost restabilite la pragul inițial. Bunurile și serviciile au devenit mai scumpe decât înainte pentru consumatori. La aceasta au contribuit, de asemenea, creșterea costurilor de producție, blocajele de livrare și penuria de materiale.
Volker Wieland, profesor de economie monetară la Universitatea din Frankfurt, a spus: „Excluderea unei posibile creșteri a ratei dobânzii în 2022 este greu de justificat și inutilă. Având în vedere aprecierile eronate cu privire la evoluția inflației, este foarte îndrăzneț să legi actuala politică monetară de previziuni care vizează o perioadă atât de mare în viitor”.