Două state europene intervin pe lângă Rusia. Va renunța Vladimir Putin să invadeze Ucraina? Se va întâmpla în următoarele ore

Două state europene intervin pe lângă Rusia. Va renunța Vladimir Putin să invadeze Ucraina? Se va întâmpla în următoarele ore sursă: arhivă EVZ

Franța și Germania fac un pas important în ceea ce privește posibila invazie rusă în Ucraina. Oficialii iau în calcul o operațiune a lui Vladimir Putin în teritoriu la debutul anului 2021, deși acesta din urmă a negat astfel de demersuri. 

Franța și Germania intervin activ în ceea ce privește situația Ucrainei. La trecerea dintre ani, cancelarul german a lansat un avertisment pentru Vladimir Putin și a făcut apel la cooperare internațională puternică pentru a evita un posibil conflictul militar.  Olaf Scholz și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina, insistând asupra „inviolabilității” granițelor europene.

Franța și Germania trimit oficiali în Rusia

Surse citate de postul de televiziune german N-TV au transmis că Franța și Germania urmează să trimită oficiali la Moscova pentru a-l convinge pe președintele Vladimir Putin să nu intervină militar în Ucraina.

Moscova va organiza joi, 6 ianuarie, discuții urgente cu Ucraina, Germania și Franța în cadrul formatului Normandia, a anunțat luni și agenția de presă rusă de stat Interfax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Efortul diplomatic reînnoit vine pe fondul unei tensiuni crescânde, în condițiile în care Moscova a acumulat zeci de mii de trupe la granițele Ucrainei, potrivit oficialilor americani și ucraineni.

SUA și aliații au avertizat Rusia cu privire la costurile ridicate ale oricărei incursiuni suplimentare pe teritoriul ucrainean, dincolo de forțele pro-ruse din regiunea Donbass, din estul Ucrainei, în prezent.

Formatul Normandia și-a primit numele după ce reprezentanții celor patru națiuni, Rusia, Ucraina, Germania și Franța, s-au întâlnit în Normandia, Franța, la 6 iulie 2014, pentru prima dată după izbucnirea conflictului din estul Ucrainei.

Cine va participa la discuțiile de joi de la Moscova?

Dmitri Kozak, adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, va fi gazda discuțiilor, primele care vor avea loc în cadrul formatului Normandia din 2019.

Guvernul german îl va trimite la Moscova pe Jens Plötner, un consilier de politică externă al cancelarului german Olaf Scholz. Hebestreit, purtătorul de cuvânt al cancelarului, a refuzat să comenteze raportul unui ziar privind posibilitatea ca Scholz să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin în această lună.

Parisul îl va trimite la Moscova pe Emmanuel Bonne, un consilier al președintelui francez Emmanuel Macron.

Nu se știe încă cine va reprezenta Ucraina.

Implicarea Germaniei în discuțiile privind Ucraina

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, se va deplasa miercuri, 5 ianuarie, la Washington, unde se va întâlni cu secretarul de stat american Antony Blinken. Aceștia vor discuta despre conflictul dintre Rusia și Ucraina, printre alte subiecte de interes transatlantic.

Este prima călătorie a lui Baerbock la Washington în calitate de diplomat de rang înalt al Germaniei, deși anterior s-a întâlnit cu Blinken la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul G7 de la Liverpool, Anglia.

Germania, împreună cu aliații săi, a emis diverse avertismente către Rusia cu privire la costul ridicat al oricăror incursiuni suplimentare pe teritoriul ucrainean.