Negocierile dintre SUA și Rusia ar putea pune în pericol România. Soldații americani sunt cei în care autoritățile își pun toate bazele

Negocierile dintre SUA și Rusia ar putea pune în pericol România. Soldații americani sunt cei în care autoritățile își pun toate bazele Sursa: arhiva EVZ

Rusia bagă frica în mai multe state ale lumii, inclusiv în România. Deși autoritățile române nu vor să își arate frica, dacă Washingtonului acceptă condițiile impuse de Moscova, am putea rămâne fără o apărare importantă, soldații americani. Țara noastră va deveni extrem de vulnerabilă, ba chiar va putea fi influențată din interior.

Negocierile de săptămâna viitoare dintre Statele Unite și Rusia creează emoții pentru mai multe state care ar putea fi puse în pericol. Moscova a avut o listă lungă de cerințe pentru a nu înainta spre Ucraina, însă acceptarea acestora poate descoperi unele state aflate sub protecția soldaților americani.

Vladimir Putin a cerut oprirea extinderii NATO spre Ucraina sau Georgia, retragerea armelor sofisticate din proximitatea granițelor sale și interzicerea rachetelor cu rază medie în Europa. Moscova nu vine doar cu solicitări, ci trece direct la amenințări. În cazul în care nu îi sunt acceptate aceste pretenții, va folosi forța armată și va înainta în Ucraina.

Președintele rus a vorbit și despre pericolul pe care sistemul defensiv de la Deveselu îl prezintă pentru Rusia. Potrivit acestuia, „doar 15 minute le-ar lua rachetelor să ajungă în Moscova”. Au fost aduse multe argumente care indică faptul că scutul antirachetă e doar o umbrelă pentru apărarea Europei de Est de eventualele lovituri ale Iranului, însă Vladimir Putin nu a putut fi convins.

Ne puteți urmări și pe Google News

România și Rusia nu au o frontieră comună însă, odată cu anexarea Crimeei, Moscova a avansat mult în Marea Neagră. Deseori avioanele militare trec razant pe lângă spațiul aerian autohton sau chiar îl încalcă. NATO a încercat de mai multe ori să arate Moscovei că s-a întins prea tare, însă aceștia nu par să țină cont de nimic, ci din contră. De fiecare când sunt puși în fața unui posibil pericol, reacționează.

Negocierile programate săptămâna viitoare între SUA și Rusia nu sunt deloc pe placul ucrainienilor, însă nici pe cel al românilor. Dacă Washingtonului acceptă condițiile impuse de Moscova, România ar putea rămâne fără apărare la Marea Neagră. Trupele americane aflate pe teritoriul țării noastre ne oferă o garanție și siguranță, iar retragerea lor ar înseamna vulnerabilitate. Granița estică a țării este extrem de permeabilă, încât avioanele care aduc țigări de contrabandă din Ucraina au putut trece neobservate pe radar.