Germania face apel la sprijin internațional puternic pentru Ucraina: „Inviolabilitatea frontierelor este nenegociabilă”

Germania face apel la sprijin internațional puternic pentru Ucraina: „Inviolabilitatea frontierelor este nenegociabilă”Vladimir Putin vs Europa. Sursa foto: arhiva EVZ

Noul cancelar german a ieșit din tipar în primul său discurs de Anul Nou, care este adresat în mod tradițional chestiunilor interne. Olaf Scholz a lansat un avertisment pentru Vladimir Putin în legătură cu situația Ucrainei, care se teme de o invazie rusă la sfârșitul anului 2021 - începutul anului 2022.

Olaf Scholz și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina, insistând asupra „inviolabilității” granițelor europene. Poziția cancelarului Germaniei vine după ce președintele rus, Vladimir Putin, a inițiat joi, 30 decembrie, o convorbire cu omologul său american în legătură cu situația tensiunilor de la frontieră. Este cel mai recent pas în noua sa ofensivă politică și militară menită să scoată din impas războiul de aproape opt ani purtat de Moscova împotriva Ucrainei.

Olaf Scholz: „Inviolabilitatea frontierelor este nenegociabilă”

Vladimir  Putin a ridicat miza, plasând peste 100.000 de soldați bine echipați la granița cu Ucraina sau în apropierea acesteia și amenințând cu acțiuni militare dacă statul ar adera la NATO sau ar găzdui o bază NATO sau sisteme avansate de armament furnizate de NATO. Scopul este de a intimida Kievul pentru a face concesii în cadrul negocierilor de la Minsk pentru a pune capăt războiului din Donbas - sau Washingtonul și Bruxellesul pentru a slăbi sprijinul pentru Ucraina. Această mutare este în mod clar un test pentru  tânăra administrație Biden și, într-o măsură mai mică, pentru noul guvern german.

Olaf Scholz a transmis în primul său discurs susținut de Anul nou că situația cu Ucraina reprezintă o „nouă provocare” pentru Germania. Totuși, „inviolabilitatea frontierelor este un bun preţios şi nenegociabil”, a subliniat cancelarul social-democrat.

Germania pledează pentru un sprijin internațional puternic pentru Ucraina

„Cooperarea transatlantică este esenţială pentru securitatea în Europa”, a mai spus Olaf Scholz, pledând pentru o „cooperare internațională” mai consolidată. Europa trebuie să fie „mai suverană și puternică; de aceea continuăm să lucrăm pentru succesul Uniunii Europene”, a mai spus cancelarul Germaniei.

La începutul lunii ianuarie 2022, mai mulți reprezentanți ruși și nemți vor purta o convorbire telefonică pentru a discuta situația de la granițele Ucrainei. Ulterior, Moscova va apela și Washingtonul, potrivit Der Spiegel.

Pe data de 1 ianuarie, Germania va prelua preşedinţia rotativă a G7 astfel încât, în perioada 26-28 iunie va găzdui un summit al liderilor în Bavaria.