Masca de protecție redevine obligatorie începând cu noaptea de Anul Nou. Număr record de pacienți COVID-19 în ultimele 10 luni UPDATE
- Sabina Popescu
- 30 decembrie 2021, 13:24
Cazurile de boală COVID-19 se înmulțesc în Europa. Guvernele impun noi restricții pentru a combate răspândirea virusului, în special a noii mutații Omicron. Printre acestea se numără și purtarea măștii de protecție începând cu noaptea de Anul Nou. Marea Britanie a raportat cel mai mare număr de îmbolnăviri de la începutul lunii martie 2021. Iată o privire de ansamblu asupra situației COVID-19 în Europa.
Franța plănuiește amenzi pentru companiile care nu permit angajaților să lucreze de acasă
UPDATE 2: Guvernul francez vrea să aplice sancțiuni împotriva companiilor care nu permit angajaților să lucreze de acasă. Ar putea să fie date amenzi de până la 50.000 de euro, a declarat joi, la postul LCI, ministrul Muncii, Élisabeth Borne.
Companiile ar trebui să suporte sancțiuni de până la 1.000 de euro pentru fiecare angajat. Guvernul dorește să introducă un regulament corespunzător în acest sens printr-o propunere legislativă.
De săptămâna viitoare, pentru o perioadă de trei săptămâni, în Franța va fi obligatorie munca de acasă cel puțin trei zile pe săptămână. Autoritățile recomandă, însă, sistemul de lucru de la distanță pentru patru zile.
Italia a înăsprit regulile pentru persoanele nevaccinate
UPDATE 1: În contextul pandemiei care persistă, guvernul italian a înăsprit restricțiile și, în același timp, a relaxat obligația de carantină. Începând cu 10 ianuarie 2022, în hoteluri, centre de convenții, în transportul public local și pe distanțe lungi, în teleschiuri și la festivaluri se va putea permite accesul doar în baza dovezii vaccinării sau a trecerii prin boală, potrivit anunțului de joi al autorităților de la Rima.
Guvernul premierului Mario Draghi a extins regulile anti-coronavirus. În presa italiană s-a vorbit joi despre un „blocaj pentru persoanele nevaccinate”. Reglementările se aplică până la sfârșitul situației de urgență, la 31 martie.
În Italia, numărul de infecții a crescut vertiginos în ultimele zile. Miercuri seară, autoritățile au raportat aproximativ 98.000 de noi infectări și aproape 150 de decese cauzate de virus în decurs de o zi.
Știre inițială: Europa e în alertă. Peste 10.000 de pacienți COVID-19 sunt tratați în instituțiile medicale din Marea Britanie. E cel mai mare număr de bolnavi de la începutul lunii martie 2021. Experții în educație solicită implementarea unui concept de urgență la nivelul școlilor în contextul răspândirii virusului SARS-COV-2.
Germania nu știe numărul real al bolnavilor COVID-19
Directorul general al Asociației Mondiale a Medicilor, Frank Ulrich Montgomery, consideră că este „mai mult decât jenant” faptul că Germania nu dispune de cifre privind evoluția pandemiei de coronavirus în perioada sărbătorilor. „Avem încă o problemă uriașă de digitalizare în Germania”, a declarat Montgomery pentru Deutschlandfunk.
Federalismul și sistemele diferite de raportare a cazurilor de infectare din fiecare land federal reprezintă și ele unele dintre motivele care au condus la lacunele din sistemul oficial de înregistrare a pacienților. „Chiar s-ar fi putut face mai mult în ultimul an și jumătate”, a spus Montgomery. Lipsa cifrelor concrete a îmbolnăvirilor este de importanță majoră întrucât politicienii se bazează pe raportările oficiale atunci când inițiază proiecte de legi.
Ministrul federal al sănătății, Karl Lauterbach (SPD), a declarat miercuri că se poate presupune că incidența reală a coronavirusului în Germania este la momentul actual de două-trei ori mai mare decât cea raportată oficial. În prezent, există mai puține teste anti-COVID-19, prin urmare sunt raportate mai puține rezultate.
În perioada sărbătorilor, autoritățile sanitare din Germania se confruntă cu o lipsă generală de personal medical. Ministrul Sănătății a subliniat că, la conferința prim-ministrului cu cancelarul Olaf Scholz (SPD) din 7 ianuarie, va fi disponibilă „o bază de date solidă, perfect adecvată pentru aceste scopuri”.
Cipru înăsprește regulile de intrare și interzice dansul
Cipru își înăsprește regulile de intrare în țară, având în vedere creșterea masivă a numărului de infecții. Între 4 și 15 ianuarie, fiecare turist va trebui să prezinte la intrarea în țară un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecare, a declarat ministrul Sănătății, Michalis Hadjipantelas, după o reuniune de urgență a cabinetului. Guvernul a impus, de asemenea, o interdicție privind dansul și a extins măsura de lucru de acasă.
Companiile trebuie să permită la 40% dintre angajații lor să lucreze de acasă - de două ori mai mulți decât înainte. De asemenea, cei care frecventează cluburile de noapte, participă la nunți sau la alte evenimente trebuie să fie vaccinați cu cel puțin două doze de vaccin și să fie testați negativ. Această obligație de testare nu se aplică persoanelor care și-au făcut și rapel. Vizitele în spitale au fost interzise.
Autoritățile din Cipru au înregistrat miercuri, pentru a treia zi consecutiv, un vârf al infecții cu coronavirus. 3.002 persoane din această țară cu aproximativ un milion de locuitori au fost infectate în decurs de 24 de ore. „Mai mult de 3.000 de cazuri pe zi în mica noastră populație înseamnă că virusul ne amenință pe fiecare dintre noi”, a declarat ministrul Sănătății, Hadjipantelas.
Experții în educație solicită măsuri de urgență
Experții în educație cer de urgență politicienilor implementarea unor concepte pentru funcționarea școlilor în iminentul următor val de coronavirus, declanșat de varianta Omicron. Președintele Asociației pentru Educație și Educație (VBE), Udo Beckmann, a solicitat o reuniune în cel mai scurt timp a Conferinței miniștrilor educației și culturii.
Directorul pentru educație al OCDE, Andreas Schleicher, s-a plâns, de asemenea, că Germania nu s-a gândit suficient de mult la școli. „Lipsa unei strategii pe termen mediu se răzbună, este vorba întotdeauna de soluții de tranziție”, a declarat el, potrivit De Spiegel. O astfel de strategie include cântărirea consecințelor pe termen mediu atât a închiderii, cât și a menținerii școlilor deschise pentru bunăstarea elevilor, a profesorilor și a societății în general. Este esențial ca școlile să învețe să trăiască cu virusul.
Beckmann a cerut miniștrilor responsabili să se consulte cu Consiliul de experți al guvernului federal. Cerințele naționale pentru școli sunt importante. Beckmann s-a pronunțat din nou în favoarea școlii online, chiar dacă scopul asociației nu este nicidecum închiderea generală a instituțiilor educaționale. După Crăciun, guvernul federal și Ministerul Federal al Educației și-au confirmat obiectivul de a menține deschise școlile.
Având în vedere valul cinci al pandemiei, mai multe țări, precum SUA și Marea Britanie, au scurtat deja perioada de carantină pentru persoanele infectate asimptomatice, pentru a preveni o lipsă acută de personal în unitățile și industriile necesare pentru serviciile de bază și securitate. Spania a scurtat miercuri perioada de carantină pentru persoanele infectate asimptomatice de la zece la șapte zile.
Din noaptea de Anul Nou, măștile devin obligatorii în tot Parisul
Ca răspuns la creșterea numărului de infectări, se extinde obligativitatea purtării măștilor de protecție în Paris. De pe 31 decembrie (ora 18.00) până pe 3 ianuarie (ora 6.00), măștile care până acum erau obligatorii doar în clădirile publice și în mijloacele de transport, trebuie purtate și pe stradă, a anunțat miercuri seară administrația orașului.
„Consumul de alcool în grup, în public”, este interzis în această perioadă, încălcările putând fi sancționate cu o amendă de 135 de euro. În locuri deosebit de frecventate, cum ar fi malurile Senei și în jurul splendidului bulevard Champs-Élysées, există chiar o interdicție totală de consum de alcool în noaptea de Anul Nou. Aproape 9.000 de ofițeri de poliție și soldați ar trebui să se asigure că regulile de securitate înăsprite sunt respectate.
Focurile de artificii și concertul planificate pe Champs-Élysées fuseseră deja anulate din cauza numărului tot mai mare de noi infecții. Focurile de artificii sunt anulate chiar și la Turnul Eiffel. Premierul Jean Castex a cerut prefecților și municipalităților din Franța să interzică focurile de artificii, concertele și consumul de alcool în locurile publice pe 31 decembrie.
Numărul de noi infecții cu SARS-COV-2 depistate în Franța într-o singură zi crescuse recent la peste 200.000. Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a vorbit miercuri, în Adunarea Națională, despre „cifre uluitoare” și un „adevărat val de valuri” de pandemie. La fiecare secundă, două persoane din Franța ar fi testate pozitiv pentru coronavirus, a spus el.