Evenimentul Zilei > Politica > Un alt booster te poate extenua, spune Rafila. Ce se întâmplă după vaccinarea cu a treia doză?
Un alt booster te poate extenua, spune Rafila. Ce se întâmplă după vaccinarea cu a treia doză?

Un alt booster te poate extenua, spune Rafila. Ce se întâmplă după vaccinarea cu a treia doză?

Ministrul Sănătății îi dă dreptate șefului Strategiei Vaccinurilor de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care a transmis că administrarea a repetate doze de vaccin anti-COVID-19 după cea de-a treia doză poate să supraîncarce sistemul imunitar și să conducă la oboseală în rândul populației.

„Probabil că se referea la suprastimulare, dacă administrăm doze din acelaşi vaccin la intervale tot mai scurte de timp, şi cred că are dreptate, pentru că nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potenţială doză a patra”, a declarat Alexandru Rafila miercuri seară, 13 ianuarie, făcând referire la poziția lui Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor al EMA, care a argumentat că vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung.

Alexandru Rafila: Vaccinarea la scurte intervale de timp, după doza trei, conduce la suprastimulare

„S-a discutat în unele state referitor la această doză, unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficienţe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare, dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea – e adevărat că previne formele grave şi decesul – trebuie adaptat noilor tulpini circulante şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă.

În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin gripal şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care de fapt e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății este împotriva imunizării în masă a populației

În contextul în care se susține în spațiul public că România ar putea scăpa din pandemia de coronavirus prin imunizare în turmă, adică prin infectarea populației în masă cu virusul SARS-CoV-2, ministrul Sănătății a precizat că stoparea răspândirii bolii trebuie să aibă loc prin respectarea măsurilor sanitare.

„Eu ceea ce cred este că trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri. Utilizarea măştii este una dintre ele, pentru că, până la urmă, este o barieră mecanică care previne în bună măsură transmiterea. Protecţia celor bătrâni trebuie făcută, pentru că ea este asigurată pe de o parte de vaccinare şi pe de altă parte de contactul cu ei, care trebuie să fie precaut”, a subliniat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție televizată la Antena3.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: