Un nou vaccin a fost omologat de urgență pentru a lupta cu coronavirusul. Dar, oficialii EMA nu știu ce efect au serurile împotriva Omicronului
- Nicolae Comănescu
- 21 decembrie 2021, 18:51
Organizația Mondială a Sănătății a autorizat, marți, vaccinul produs de firma americană Novavax. În acest timp, cei de la EMA nu știu cât de eficace sunt serurile.
Reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a omologat, marţi, vaccinul împotriva coronavirusului al firmei americane Novavax. Care este bazat pe o tehnologie mai clasică şi diferită de vaccinurile anticovid folosite larg în Uniunea Europeană.
Un nou vaccin omologat de urgență pentru a lupta cu coronavirusul
Oficialii de la Ogenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat la începutul acestei săptămâni comercializarea acestui vaccin - Nuvaxovid. În aceste condiții, OMS a anunțat într-un comunicat că este vorba despre al zecelea vaccin împotriva covid-19, omologat de urgenţă.
Novavax intră în liga vaccinurilor contra coronavirusului, din care mai fac parte Covaxin al firmei indiene Bharat Biontech, Covovax produs de Serum Institute of India sub licenţa Novavax, Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZeneca-Oxford - OMS numără două vaccnuri AZ-O, dintre care unul fabricat în India -, Johnson&Johnson, Sinopharm şi Sinovac pe lista omologării de urgenţă.
Cei de la OMS au anunțat că vaccinul Covovax este derivat din Nuvaxovid. Cele două vaccinuri anticovid sunt produse cu aceeaşi tehnologie. „Ele necesită două doze şi sunt stabile la temperaturi de refrigerare cuprinse între 2-8°C”, a spus OMS.
Altfel, Emer Cook, Directorul executiv al EMA, a declarat, marți, că „nu există deocamdată un răspuns” la întrebarea dacă varianta Omicron, care se răspândeşte cu rapiditate în Statele Unite ale Americii (SUA) şi Europa, necesită o adaptare a vaccinurilor anti-COVID-19 actuale.
„Există o scădere a capacităţii vaccinurilor anti-COVID-19”
„Permiteţi-mi totuşi să insist asupra faptului că nu există deocamdată un răspuns la întrebarea dacă vom avea nevoie de un vaccin adaptat, cu o compoziţie diferită, pentru a lupta împotriva acestei variante sau a alteia.
Avem nevoie de mai multe date despre impactul acestei variante asupra eficacităţii vaccinurilor aprobate şi să obţinem dovezi suplimentare despre acţiunea vaccinurilor actuale, pentru a preveni formele grave sau mai uşoare ale bolii, precum şi internările şi decesele”, a spus Emre Cook.
„Datele arată într-adevăr că există o scădere a capacităţii vaccinurilor anti-COVID-19 de a asigura o bună neutralizare în cazul Omicron", a declarat Marco Cavaleri, directorul departamentului de combatere a ameninţărilor biologice pentru sănătate şi de strategie vaccinală în cadrul EMA.