Florin Cîţu dă marea veste pentru HoReCa: Fără mască pe plajă de la 1 iunie. Premierul a lansat aceste declaraţii în contextul vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Constanţa alături de preşedintele Klaus Iohannis. Ştire în curs de actualizare. Revenim curând cu declaraţiile complete.

Florin Cîţu dă marea veste pentru HoReCa

„Am venit special pentru că vreau să pregătim cât mai bine acest sezon estival. E foarte important pentru noi şi pentru mine în special. După un an de pandemie vreau să deschidem sezonul turistic pe litoral. Reprezentanţii HoReCa au venit cu câteva soluţii foarte inovative. Am susţinererea lor şi pentru campania de vaccinare. De asta sunt aici, să-i asigur pe toţi de susţinerea mea. Am vorbit despre propunerile care vizează industria turismului de pe litoral.

Sperăm să putem să fim pe litoral, pe plajă fără mască, la hotel la fel, la restaurant la fel. Am primit soluţii foarte bune pe care le vom pune mâine în discuţie în comitetul interministerial ca să putem începe de la 1 iunie o primă etapă şi de la 1 august o altă etapă. Toată lumea a înţeles că nu putem redeschide decât treptat. Mă bucură susţinerea reprezentanţilor industriei pentru campanie de vaccinare. Voi fi mai des pe litoral. Înţeleg că de câţiva ani, prim-miniştrii nu prea au venit pe litoral.

(n.r. – a fost întrebat cum se va face diferenţa între clienţii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi) Deocamdată este o propunere pe care o discutăm în comitetul interministerial Azi ştim foarte bine că se poate verifica dacă persoana este vaccinată cu un simplu CNP. Ne gândim să facem lucrurile şi mai simplu.

Avem timp până la 1 iunie. Cred că s-ar putea face o aplicaţie. Deocamdată avem verificare prin CNP în aplicaţia pe care o avem. Încercăm că avem cele 5 milioane de persoane vaccinate pentru a avansat campania.

Florin Cîţu

Fără mască pe plajă de la 1 iunie

(a fost întrebat care vor fi măsurile minime sau maxime pentru data de 1 iunie) Putem să vorbim despre eliminarea purtatului măştii pe plajă cu condiţia distanţării şezlongurilor pe plajă.

(evenimentele private pot fi reluate la 1 iunie şi pe litoral?) Am anunţat propunerea şi aici. Vedem după discuţiile cu INSP şi Ministerul Sănătăţii cum va arăta forma finală.

(vor fi discuţii referitoare la programul operatorilor economici?) Trebuie să ne uităm puţin cum evoluează pandemia şi rata de vaccinare. Voi pune pe masă şi această propunere pentru comitetul interministerial şi vedem care vor fi soluţiile, dar după 1 iunie putem să ne gândim în direcţia aceasta, la o relaxare.

(vor putea fi organizate festivalurile Neversea şi Untold la 1 iunie) Nu cred că la 1 iunie, dar undeva la 1 august sau 1 septembrie, da, ar putea fi organizate.

(ce măsuri au fost gândite pentru evnimente mai mici, printre care şi Summer Well, concerte pe plajă, etc) Vom discuta şi despre evenimentele mai mici. Autorităţile locale de la 1 iunie vor trebui să respecte pe litoral regulile stabilite.

(kelemen hunor a anunţat că România va semna un acord cu România pentru certificatele de vaccinare) Nu ştiu dacă se va semna. Este discuţia MAE dacă e nevoie neapărat să semnăm sau nu. Ungaria recunoaşte certificatele noastre, România recunoaşte certificatele lor de vaccinare

Pentru circulaţia pe timp de noapte, deocamdată nu s-a discutat”, a declarat Florin Cîţu, ale cărui declaraţii complete pot fi ascultate mai jos.