Pentru elaborarea măsurilor de relaxare ar urma să se țină cont în special de cei care s-au vaccinat, aceste persoane putând beneficia de unele facilități.  Informațiile care s-au scurs pe surse către public scot în evidență faptul că pe ordinea de zi sunt 4 seturi de propuneri, care privesc domeniul HoReCa, spațiul public, evenimentele publice și private – inclusiv cele sportive – , precum și mediul de lucru.

În ce condiții vom renunța la mască

Așadar, în ceea ce privește HoReCa, se propune deschiderea la capacitate integrală, dacă personalul și clienții sunt vaccinați cu ambele doze. În cazul în care personalul și clienții nu sunt vaccinați, atunci se va propune deschiderea localului la capacitatea de 70 la sută.

La evenimentele publice și private, inclusiv cele sportive, se propune de asemenea deschiderea la capacitate maximă, însă exclusiv pentru persoanele vaccinate complet.

Una dintre măsurile cele mai așteptate de populație ar fi renunțarea la mască, la munte și la plajă, doar dacă este posibilă respectarea distanțării. Și la locul de muncă, atât în sectorul public, cât și în cel privat, ar urma ca persoanele vaccinate cu ambele doze să nu mai fie obligate să poarte mască. Tot miercuri, premierul a specificat că o altă propunere prevede ca în birourile în care toți angajații sunt vaccinați, să se poată renunța la mască, de la 1 iunie.

Premier: Vreau să mă asigur că toți românii au acces la vaccin și nu există discriminare

„Eu vreau să mă asigur că toți românii au acces la vaccin și nu există discriminare. Dacă ai avut acces la vaccin și n-ai vrut să te vaccinezi…, o să fie complicat”, spunea premierul Florin Cîțu luna trecută, la Digi24. Demnitarul sugera implicit că e o decizie pe care fiecare și-o asumă și pentru care nu poate acuza autoritățile de discriminare. Ședința comitetului interministerial va avea loc vineri, 7 mai, la ora 11:00.