Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Ferma Băneasa. Începe bătălia juridică: „Se va face dreptate. Lupta va fi grea, dar suntem încrezători că putem câștiga”
Dosarul Ferma Băneasa. Începe bătălia juridică: „Se va face dreptate. Lupta va fi grea, dar suntem încrezători că putem câștiga”

Dosarul Ferma Băneasa. Începe bătălia juridică: „Se va face dreptate. Lupta va fi grea, dar suntem încrezători că putem câștiga”

Condamnările în Dosarul Ferma Băneasa au stârnit reacții fără precedent în sistemul judiciar. Este pentru prima oară când avocații au protestat pentru condamnarea unui coleg de breaslă. De altfel, condamnările din acest dosar au fost criticate chiar și de către unii judecători, care s-au întrebat cum s-a ajuns în această situație, în condițiile în care Curtea de Apel Brașov a dat achitări.

Avocatul Gabriel Zbârcea, fondator al firmei de avocatură Țucă Zbârcea & Asociații alături de avocatul Florentin Țucă – unde avocatul Robert Roșu activa până în momentul pronunțării sentinței de către Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul Ferma Băneasa– începe lupta juridică pentru a demonstra că Robert Roșu a fost condamnat pe nedrept la cinci ani de închisoare cu executare.

Într-o postare pe pagina oficială a firmei de avocatură, Gabriel Zbârcea mulțumește tuturor persoanelor care s-au solidarizat pentru susținerea lui Robert Roșu, transmițând mesajul acestuia de recunoștintă.

Gabriel Zbârcea precizează că societatea de avocatură a angajat toate resursele pentru efectuarea tuturor demersurilor legale pentru apărarea drepturilor și intereselor legitime ale lui Robert Rosu, inițiind acțiuni atât în plan național, cât și în străinatate: „Lupta juridică va fi grea, dar suntem încrezători că putem câțtiga”, sspune Gabriel Zbârcea.

„Robert m-a mandatat sa va multumesc pentru impresionantele dovezi de solidaritate si de sprijin. Insetat de dreptate, chinuit de dorul sotiei (avocata si ea, de altfel) si de fetite; doar suportul vostru il poate, cumva, bucura. A fost exceptionala mobilizarea voastra, a fost nemaiintalnita unitatea avocatilor, dovezi in acest sens fiind luarile de pozitie ale UNBR si ale Barourilor locale sau ale UNPLR. Am primit mesaje de sustinere de la clienti, confrati avocati, practicieni in insolventa, notari, executori judecatoresti, bresle care au fost afectate de cazuri similare.

TZA a angajat resurse umane si materiale importante pentru efectuarea tuturor demersurilor legale pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale colegului nostru.

Sunt mai multe echipe de avocati, romani si straini care lucreaza pentru Robert Rosu. Am angajat cei mai buni avocati, am contactat organismele internationale ale avocatilor iar in perioada urmatoare vom depune cereri, petitii, dovezi in legatura cu acest caz, atat in Romania, cat si in strainatate. Toate cererile pe care urmeaza sa le efectuam sunt discutate cu Robert si revizuite de Manuela, Florentin, Bogdan, Radu, Andrei, Cornel, Mihaela, Dan si de multi alti colegi. Toate demersurile legale care au temei juridic vor fi efectuate.

Lupta juridica va fi grea, dar suntem increzatori ca putem castiga.

Cu intelepciune si profesionalism, cu suportul vostru, pentru Robert se va face dreptate. Aici nu este vorba doar despre el, nu este vorba nici macar despre avocati, ci despre sistemul de justitie, despre ce inseamna hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, este despre tine, simplu cetatean care mergi la avocat sa fii aparat sau ai o hotarare judecatoreasca si te increzi in ea. Si constati ca avocatul este arestat si esti singur, iar hotararea ta este considerata o foaie fara valoare peste 10 ani. Este despre fiecare dintre noi!

Dusmanii nostri sunt abuzul si nedreptatea, nu sunt procurorii, sunt sigur ca multi sunt revoltati si rusinati consultand actele dosarului, nu sunt judecatorii, ei fiind in acest caz, umiliti, ingenuncheati, constransi sa se lepede de propriile rationamente.

In ceea ce ma priveste, voi merge sa astept la ICCJ, pe 18 ianuarie, respectarea legii, a termenelor legale si motivarea Deciziei CCJ din 17 decembrie”.

Avocatul Robert Roșu: Nu doresc grațiere. Sunt nevinovat, nu am de ce să cer sau să accept clemența”

Și avocatul Robert Roșu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, de un complet de judecată al Înaltei Curți de Casație și Justiție a transmis un mesaj public, din penitenciar, prin intermediul soției sale. Acesta a fost prezentat de jurnalista Adina Anghelescu, într-o intervenție la Antena 3.

Potrivit jurnalistei, în primul rând, Robert Roșu a ținut să le mulțumească tuturor celor care l-au susținut în această perioadă deosebit de dificilă. Totodată, el a ținut să transmită un mesaj celor care doresc să-l ajute să-și recapete libertatea, comentând demersurile făcute de colegii săi în scopul obținerii unei eventuale grațieri.

„Mulțumesc. Nu doresc grațiere. Sunt nevinovat, nu am de ce să cer sau să accept clemența”, a transmis, scurt, avocatul Robert Roșu, după cum a relatat Antena 3.

Avocații au ieșit în stradă

Condamnarea lui Robert Roșu a stârnit un val de proteste în rândul avocaților și chiar al judecătorilor, care au acuzat sentința nedreaptă data colegului lor. Avocații barourilor din întreaga țară au protestat public reclamând problemele cu care se confruntă sistemul de justiție din România.

Pe de altă parte, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a solicitat verificări asupra modului în care sunt repartizate dosarul în cauză, urmând să se stabilească dacă s-a respectat alocarea aleatorie a dosarelor. Verificările vor fi făcute de conducerea Curții și de departamentul IT, iar primul dosar vizat este „Ferma Băneasa”.

Un prim rezultat al acestor verificări ar trebui să fie dat publicității până la sfârșitul acestui an.

Dosar Ferma Băneasa: „Cum e posibil ca două instanțe să dea interpretări diametral opuse aceleiași situații”

Dosarul Ferma Băneasa. Decanul Baroului București, la protestul avocaților: „Eu sunt Robert”

Dosarul Ferma Băneasa. Cronica unei „execuții” anunțate, descrisă de un avocat. „Martorii au declarat una, completul a reținut alta”

Condamnarea avocatului Roșu în dosarul „Ferma Băneasa” agită spiritele în Barou! Celebrul regizor Tudor Giurgiu a reacționat și el

Un judecător ia atitudine în Dosarul Ferma Băneasa: „De la achitare la condamnare trebuie să fi răsturnat pământul. Cazul acesta trebuie tranșat radical”

Avocatul Gabriel Biriș: „Sunt revoltat. Un cetățean al țării mele a fost condamnat pentru că și-a făcut meseria”

Dosarul Ferma Băneasa. Avocații din Republica Moldova se solidarizează cu Robert Roșu

Dosarul Ferma Băneasa. Declarațiile judecătorilor audiați la DNA: „Eram la început. Acțiunea ar fi trebuit respinsă”

Baroul București strânge rândurile. Măsuri de protecție pentru exercitarea profesiei de avocat

Dosarul Ferma Băneasa. „Lovitura de grație dată cu ghilotina. La Înalta Curte există un culoar al serviciilor secrete”

Dosarul Ferma Băneasa. Reacția tranșantă a lui Victor Ponta

Frumoasa Justiție din Pădurea Adormită. Un basm despre întâmplări adevărate.