Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Ferma Băneasa. Decanul Baroului București, la protestul avocaților: „Eu sunt Robert”
Dosarul Ferma Băneasa. Decanul Baroului București, la protestul avocaților: „Eu sunt Robert”

Dosarul Ferma Băneasa. Decanul Baroului București, la protestul avocaților: „Eu sunt Robert”

Mai multe sute de avocați au protestat la Curtea de Apel București față de condamnarea colegului lor Robert Roșu, în dosarul „Ferma Băneasa”.

Așa cum au anunțat zilele trecute, câteva sute de avocați din cadrul Baroului București s-au strâns în Sala pașilor pierduți, în semn de protest față de condamnarea confratelui lor, pe care o consideră abuzivă. Costumați în robe negre, ca să nu fie nici un dubiu în legătură cu identitatea lor, protestatarii au scandat diferite lozinci și au afișat mesaje în care își arătau solidaritatea cu Robert Roșu și se pronunțau împotriva completului de judecători, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Ioana Ilie, care au dat sentința de condamnare.

Printre cei care s-au alăturat grupului de protestatari din Curtea de Apel s-au numărat Ion Dragne, decanul Baroului București, Flavia Teodosiu și Daniel Fenechiu (prodecani), precum și George Moloman, Petre Piperea și Mihnea Stoica (membri în Consiliul baroului).

De asemenea, au mai fost prezenți la Curtea de Apel Florentin Tuca și Gabriel Zbârcea – co-fondatori ai casei de avocatură Tucă, Zbârcea & Asociații, în cadrul căreia active și Robert Roșu), Cristian Winzer, fost secretar de stat in MAE etc.

Cum au protestat avocații

Avocații prezenți la protest au scandat „Jos Ionuț Matei” sau „Eu sunt Robert”. De asemenea, ei au afișat mesaje, tipărite pe coli de imprimantă, între care cităm: „Respectarea repartizării aleatorii”, „Garantarea libertății de exprimare”, „Motivarea tuturor hotărârilor la data pronunțării”, „Respectarea autorității lucrului judecat”, „Tratarea părților și avocaților cu respectarea demnității umane”, „Garantarea libertății exercitării profesiei”, „Interzicerea identificării avocatului cu clientul” etc.

Toate acestea reprezintă, în esență, câteva dintre problemele sistemului de justiție cu care avocații se confruntă în cauzele pe care le susțin în instanțele de judecată.

Uniunea Barourilor susține protestul

Protestul avocaților, care s-a desfășurat la Curtea de Apel București vine la scurtă vreme după condamnarea colegului lor, Robert Roșu, de către un complet al ICCJ format din Florentina Dragomir, Ionuț Mihai Matei și Ioana Alina Ilie, în dosarul „Ferma Băneasa”.

Uniunea Barourilor din România (UNBR) a criticat dur condamnarea avocatului Robert Roşu şi a anunţat că susţine protestul, inclusiv prin boicotarea ședințelor de judecată ale completului care l-a condamnat pe avocat.

„Pornind de la cazul avocatului Robert – Mihăiţă Roşu, condamnat în dosarul «Băneasa», la data de 17 decembrie 2020, UNBR readuce în discuţia corpului profesional, a autorităţilor şi a publicului problemele privind acuzarea şi condamnarea avocaţilor pentru demersurile făcute în reprezentarea şi consilierea clientului (…)

În condiţiile în care una dintre instanţe a constatat că toate faptele avocatului se înscriu în exerciţiul normal al profesiei de avocat (redactarea de contracte, notificări, memorii) şi că nu există probe că a comis vreo faptă de pretindere ori de primire a unor bunuri în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă funcţionarii publici competenţi să dispună restituirea bunurilor revendicate de unul dintre inculpaţii pe care îi reprezenta, este inacceptabil şi depăşeşte puterea de înţelegere cum, în aceeaşi speţă, hotărârea finală este radical diferită”, se arată într-un comunicat de presă al UNBR.