Evenimentul Zilei > International > Coaliția care se conturează la putere în Germania. Epoca Merkel s-a încheiat
Coaliția care se conturează la putere în Germania. Epoca Merkel s-a încheiat

Coaliția care se conturează la putere în Germania. Epoca Merkel s-a încheiat

În Germania, verzii au anunţat miercuri că vor să formeze o coaliţie cu social-democraţii (SPD), care s-au plasat pe prima poziţie la alegerile legislative de la 26 septembrie, şi cu liberalii (FDP).

„Am ajuns la concluzia că este logic să continuăm să discutăm cu SPD şi FDP, printr-o căutare mai aprofundată a unui teren comun”, a explicat într-o conferinţă de presă Annalena Baerbock, co-preşedintă a ecologiştilor.

Ecologiştii, plasaţi pe poziţia a treia la acest scrutin care încheie epoca Angela Merkel în Germania, exclud astfel o eventuală coaliţie cu creştin-democraţii (CDU-CSU), situaţi pe locul al doilea la alegeri.

„Ţara nu îşi poate permite un blocaj lung” în aşteptarea formării unei coaliţii, a explicat şefa ecologistă, făcând referire la lunile de negocieri care au paralizat Germania şi Uniunea Europeană după precedentul scrutin, din 2017.

„Interesul nostru este de a face ca lucrurile sa avanseze rapid”

„Le propunem acum celor de la FDP să continue să discute cu SPD şi cu Verzii” pentru a forma o aşa-numită ‘coaliţie semafor’, a spus Annalena Baerbock, adăugând că „interesul nostru este de a face ca lucrurile sa avanseze rapid”.

„Discuţiile din ultimele săptămâni au arătat că cele mai mari intersectări în privinţa conţinutului sunt posibile în această schemă (cu SPD şi FDP – n.r.), în special în domeniul politicii sociale”, a explicat la rândul său celălalt co-preşedinte al Verzilor, Robert Habeck.

El a atras totuşi atenţia că mai sunt lucruri de făcut până la finalizarea unui acord.

O coaliţie de trei partide ar fi o premieră în Germania după 1950.

Conservatorii (CDU-CSU), conduşi de nepopularul Armin Laschet, nu au renunţat însă la încercarea de a forma o aşa-numită ‘coaliţie jamaicană’ cu ecologiştii şi liberalii.

Liderii lor au discutat cu liberalii duminică, apoi cu Verzii luni, pentru a încerca să îi convingă să construiască o astfel de alianţă, singura care le-ar putea permite să păstreze postul de cancelar, după cei 16 ani de mandat ai Angelei Merkel, scrie Agerpres.

Discuţiile lor cu Verzii au ajuns marţi seară în presă, ceea ce i-a deranjat pe ecologişti. „Încrederea presupune şi că nu apare totul în ziare” imediat, a spus miercuri Annalena Baerbock.