Evenimentul Zilei > International > Moștenirea otrăvită a Angelei Merkel. Europa e la mâna lui Putin în ce privește alimentarea cu gaz. Iar facturile cresc amețitor
Moștenirea otrăvită a Angelei Merkel. Europa e la mâna lui Putin în ce privește alimentarea cu gaz. Iar facturile cresc amețitor

Moștenirea otrăvită a Angelei Merkel. Europa e la mâna lui Putin în ce privește alimentarea cu gaz. Iar facturile cresc amețitor

Angela Merkel se pregătește să plece din funcția de cancelar, dar moștenirea pe care o lasă va influența puternic Europa în deceniile care urmează. E vorba de gazoductul Nord Stream 2 pentru care germanii s-au zbătut atât în ultimii ani.

De eforturile Berlinului va beneficia în primul rînd Rusia lui Vladimir Putin, pentru că această conducta lungă de 1224 de kilometri îi oferă lui liderului de la Kremlin controlul asupra aprovizionării cu energie a Europei.

Cum a ajuns un orășel german punctul central al noul?ui Război Rece

Cu lungul său debarcader de lemn de pe malul Mării Baltice și plaja de nisip înconjurată de păduri, micul oraș german Lubmin este cunoscut pentru turismul liniștit. Străzile acestui fost sat pescăresc sunt pline de hoteluri, vile inteligente și case de vacanță în stil scandinav.

În ciuda atmosferei liniștite, acest oraș are o importanță uriașă în noul război rece dintre Occident și Rusia, pentru că Lubmin este punctul terminus l Nord Stream 2. La câțiva kilometri distanță de orășelul german, o grămadă de indicatoare, țevi, tuburi și coșuri de fum se înalță în spatele gardurilor înalte și a camerelor de securitate.

Gazoductul de aproape 10 miliarde de dolari aduce gazul rusesc în Europa prin Marea Baltică și mulți spun că e o adevărată armă în mâna lui Putin. În acest moment, nimeni din Europa nu poate nega importanța strategocă a hidrocarburilor. Facturile cresc amețitor, firmele de energie au probleme și toate ițele par să ducă la această stațiune liniștită de pe litoralul german.

„Nord Stream 2 îi permite lui Putin să folosească gazul ca armă vizată și subminează NATO”, spune deputatul britanic Tom Tugendhat, președintele Comisiei pentru afaceri externe. „Acordarea unei puteri mai mari lui Putin asupra rețelelor energetice ne face mai vulnerabili la dictatura sa și asta este rău pentru noi toți.”

Putin forțează mîna UE cu arma gazelor

Conducta a fost finalizată luna aceasta și Putin vrea să obțină cât mai repede aprobarea de a deschide robinetul. Unii analiști susțin că liderul de la Kremlin că provoacă probleme în aprovizionarea Europei pentru a crește cinic prețurile: Scopul e de a exercita presiuni asupra autorităților de reglementare de la Berlin și Bruxelles pentru a-i oferi condiții mai bune pentru a deschide robinetele.

Unii experți spun că ceea ce face Putin amintește de acțiunile cartelului țărilor producătoare de petrol, OPEC, la începutul anilor 1970, când prețurile petrolului s-au cvadruplat cu consecințe devastatoare după ce aprovizionarea a fost redusă cu 25%.

Rusia furnizează aproximativ 40% din energia din Marea Britanie și UE, dar acest proiect costisitor are un sens comercial redus, deoarece există o capacitate abundentă prin rețelele existente în Ucraina, Polonia și primul Nord Stream, finalizat în 2010.

Nord Stream 2 pune, însă, Ucraina într-o sutuație disperată, deoarece Rusia să ocolească gazoductele care aduceau Kievului sume uriașe în fiecare an. Kremlinul poate chiar să întrerupă aprovizionarea cu gaz a Ucrainei în eventualitatea unui conflict fără a-și afecta propria economie sau a-și pune în pericol relația cu țări prietenoase precum Germania.

Germanii care l-au ajutat pe Putin

Merkel nu este singura care a făcut jocul lui Putin. Predecesorul ei, cancelarul social-democrat Gerhard Schroder este cel care a dat aprobarea inițială a proiectului.

Schroder a semnat și acordul pentru Nord Stream 2 la câteva zile după ce a pierdut alegerile din 2005, apoi, după câteva săptămâni, a intrat în consiliul de administrație al companiei care conduce proiectul. Ulterior a devenit chiar președintele acesteia.

Schroder și-a sărbătorit, de altfel, aniversarea de 70 de ani împreună cu Putin, la Sankt Petersburg cu Putin, imediat după ce Rusia a invadat Crimeea, apoi a devenit președinte al Rosneft, un gigant petrolier de stat supus sancțiunilor UE în legătură cu anexarea.

Cu toate acestea, Schroder nu este blamat în Germania pentru faptul că a făcut jocul lui Putin, ci pentru diminuarea ajutoarelor de stat pentru săraci și reformele sale pe piața muncii,
„Oamenilor de stânga le displac reformele sale în materie de muncă, nu faptul că a devenit lacheul lui Putin”, spune ziaristul Alan Posener de la cotidianul german Die Welt.

Un alt german implicat în proiectul Nord Stream 2 este Matthias Arthur Warnig, probabil cel mai influent străin din Rusia.

La fel ca Putin, Warnig a fost spion al regimului comunist. S-a înscris la Stasi în vârstă de 18 ani, spionându-și prietenii din grupurile de tineri și – conform analizei documentelor de stat efectuate de cercetătorii de la Universitatea Miami – chiar pe părinții săi pentru a-și dovedi loialitatea față de partid.

Apoi a recrutat agenți în Germania de Vest pentru a fura tehnologia aerospațială. Foștii colegi din Stasi au susținut că Warnig a fost recrutat pentr-o celulă KGB de către Putin.

Deși Kremlinul a afirmat că Warnig și Putin nu s-au întâlnit niciodată în timp ce lucrau pentru serviciile secrete, cei doi pot fi văzuți într-o imagine găsită la începutul acestui an în arhivele Stasi.

După prăbușirea comunismului, Warnig a fost recrutat de Dresdner Bank pentru a conduce expansiunea acestuia în fosta URSS, exploatând legăturile sale cu Putin. Cei doi erau atât de apropiați încât, când fosta soție a lui Putin, Lyudmila, a suferit un accident de mașină, banca a transportat-o ​​cu avionul la o clinică din Germania și plătit facturile.

Wall Street Journal susține că banca a plătit, de asemenea, pentru ca cele două fiice ale lui Putin să poată să urmeze cursurile la Hamburg. Dresdner Bank a respins această afirmație, deși a recunoscut că a finanțat niște călătorii ale lui Putin

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că atât Dresdner, cât și Warnig au beneficiat de faptul că Putin,a preluat controlul asupra Rusie.

Într-un interviu acordat prederi acum trei ani, Warnig a insistat că nu este marioneta lui Putin. „Nu, absolut nu, Nu sunt un purtător de cuvânt al Kremlinului. Și nu mă raportez la Kremlin”.

Merkel a aruncat Germania în capcana lui Putin

Merkel a moștenit problema Nord Stream 2 când a fost aleasă cancelar în 2005. Crescută în Germania de Est, Merkel nu și-a făcut niciodată iluzii cu privire la Rusia. Cu toate acestea, a avut întotdeauna grijă să mențină dialogul cu Putin. Merkel a slăbit independența energetică a germaniei atunci când a ordonat încetarea producției de energie nucleară în Germania în urma accidentului centralei nucleare japoneze de la Fukushima, în 2011.

Ultimul reactor nuclear al Germaniei urmează să fie oprit anul viitor, lăsând țara dependentă de gaz. Germania are surse limitate de energie regenerabilă și a mai interzis și centralele electrice pe cărbune.

Astfel, Merkel a aruncat astfel Germania în capcana lui Putin, făcând o mare parte din Europa dependentă de aprovizionarea cu gaz rusesc.

‘Putin și-a făcut clar agenda: să reasambleze imperiul rus. El a spus că cea mai mare catastrofă din secolul al XX-lea a fost dizolvarea Uniunii Sovietice ”.

Renate Gundlach, ministrul energiei, infrastructurii și digitalizării, spune, însă că îngrijorările americanilor față de Nord Stream 2sunt „conduse de interese pur economice” vor să-și asigure o piață pentru propriile exporturi de energie.

Ea spune că prețurile actuale ale gazului vor scădea „imediat ce gazul va curge în Europa prin Nord Stream 2 ”.

Din Lituania, țarî care odinioară se baza total pe gazul rusesc, vin însă avertismente dure. „Rusia a abuzat de poziția sa dominantă punând prețuri mai mari și amenințând că ne va reduce aprovizionarea”, a spus Romas Svedas, fost ministru al energiei. Experul lituanian a spus că Nord Stream 2 va crește dependența europeană de Rusia și că Kremlinul „va abuza inevitabil de acest lucru pentru propriile sale scopuri geo-politice”, scrie ziarul britanic Daily Mail.