Evenimentul Zilei > International > Germania în epoca post-Merkel. Guvern de stânga până la sfârşitul acestui an
Germania în epoca post-Merkel. Guvern de stânga până la sfârşitul acestui an

Germania în epoca post-Merkel. Guvern de stânga până la sfârşitul acestui an

O coaliţie de trei partide condusă de social-democraţii (SPD) ar urma să fie învestită la conducerea Germaniei până la sfârşitul anului, a declarat co-liderul partidului de centru-stânga într-un interviu publicat sâmbătă.

Norbert Walter-Borjans a spus că este încrezător că partidul său, care a câştigat alegerile de duminică, ar putea forma o coaliţie cu Verzii şi Liberal Democraţii (FDP). O alianţă de guvernământ SPD – Verzii – FDP, poreclită coaliţia „semafor” după culorile partidelor, s-ar bucura de o majoritate în parlament.

„Guvernul ar trebui să fie învestit până la sfârşitul anului. Acest lucru este fezabil. În acest sens, am putea începe negocierile formale ale coaliţiei luna acesta şi le putem încheia până în decembrie”, a declarat Walter-Borjans pentru Welt am Sonntag.

Co-liderul Verzilor, Annalena Baerbock, a declarat că partidul său nu este încă angajat într-o coaliţie specifică, dar priorităţile sale sunt protecţia climei şi o societate liberală cu coeziune socială.

Discuțiile pentru guvernul de coaliție vor dura câteva săptămâni

Discuţiile despre formarea unui guvern de coaliţie în Germania durează de obicei de la câteva săptămâni la câteva luni. După ultimele alegeri naţionale, din 24 septembrie 2017, astfel de negocieri au continuat până în martie anul următor.

Şi Creştin Democraţii (CDU) încercă să poarte negocieri cu partidele pentru formarea unei majorităţi, dar Verzii şi Liberal Democraţii par mai dispuşi să încerce formarea unei coaliţii cu Social Democraţii.

Merkel, aflată la putere din 2005, va rămâne în funcţia de cancelar până un nou guvern va fi învestit.

Olaf Scholz poate fi viitorul cancelar

Victoria social-democraţilor germani în alegerile parlamentare recente este mai mult a lui Olaf Scholz, eventualul lor viitor cancelar, decât cea a SPD, afirmă mai mulţi experţi consultaţi de agențiile de presă.

Potrivit rezultatelor oficiale comunicate luni, SPD a câştigat scrutinul din Germania devansând la mică distanţă centrul-dreapta al cancelarului Angela Merkel.

În noul parlament german, SPD va avea 206 mandate,CDU-CSU 196, Verzii 118, Democrații Liberi 82, Alternativa pentru Germania 83, iar foștii comuniști din Die Linke 39. Cum suveraniștii din AfD sunt considerați rasiști, nimeni nu vrea să negocieze cu ei. Cât îi privește pe comuniștii din Die Linke nimeni nu pare să mai aibă nevoie de ei deocamdată pentru a încropi o majoritate guvernamentală, Ei ar putea fi luați, însă, în calcul pentru o alianță cu SPD și Verzii.