Caltaboși preparați de gospodinele din Ardeal. Preparat nelipsit pe masa de Crăciun

Caltaboși preparați de gospodinele din Ardeal. Preparat nelipsit pe masa de Crăciun Masa de Crăciun. Sursa foto: Pixabay

Caltaboși preparați de gospodinele din Ardeal. Caltaboșul este diferit în funcție de fiecare zonă țării. Indiferent cum este făcut, preparatul nu lipsește de pe masa de Crăciun.

Caltaboși preparați de gospodinele din Ardeal. Caltabóș (caltabóși) - Cârnat făcut din carne de porc, orez, ceapă, piper și alte condimente. Este mâncare tipică de sărbătorile Crăciunului. Cele mai folosite condimente pentru caltaboși sunt sarea, piperul, coriandrul, nucșoara, ceapa, usturoiul și enibaharul. De obicei, caltaboșii se afumă timp de 2 zile după preparare. Se mai poate folosi și ceapă călită în untură.

Caltaboși preparați de gospodinele din Ardeal

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și o mare parte din gospodăriile din Ardeal pregătesc caltaboșul după tăierea porcului. Masa tradițională de Crăciun este plină de preparate de porc pregătite de gospodine în casă, în special în Ardeal.

Deşi ingredientele pentru pregătirea caltaboşului ardelenesc pot varia, astfel încât poţi adaugă după bunul plac sau gust anumite condimente, este recomandat ca pentru incept sa mergi totuși pe mana gospodinelor şi a variantei clasice:

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru reţetă aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1.5 kg organe de porc(inima, rinichi, ficat)
  • Cap de porc
  • Sare
  • Piper
  • Ienibahar
  • Cimbru
  • 1 kg ceapă albă
  • Mate subțiri de carnați

Cum faci cel mai bun caltaboș. Ingredientul care îi dă un gust excepțional | DCNews

Caltaboși preparați de gospodinele din Ardeal. Sursa foto: Arhiva EVZ

Caltaboși preparați de gospodinele din Ardeal: Mod de preparare

Pentru început, sortăm și cântărim bucățile de carne și organe pentru caltaboș. La țară, toate măruntaiele se fierb în aceaaşi oală. Trebuie să ținem cont de timpul de fierbere al fiecărui organ și bucată de carne. Ele sunt introduse pe rând, începând cu cele mai tari și terminând cu cele mai delicate.

Atunci când oala începe să dea în clocot, focul este redus la minim și se mai lasă o oră. Rinichii se taie în două și se lasă într-un bol cu apă rece și puțin oțet timp de 30 de minute. Zeama trebuie degresată cu polonicul culegând stratul uleios de la suprafață. Se măsoară zeama, se adaugă tot pe atâta apă caldă și am adus zeama la fierbere.

Cât orez se pune în caltaboș

Caltaboși preparați de gospodinele din Ardeal. Desi există anumite retete ardelenești care recomandă adaugarea orezului în compozitie, acesta trebuie totuşi evitat dacă se dorește pastrarea preparatului în congelator pentru o perioada de peste o luna, deoarece caltaboșul se va acri.

Aşdar, nu ar trebui să exagerăm prea mult cu orezul, având în vedere că mâncăm până la urmă mezeluri de porc. De regulă, se folosește orez sau porumb spart. O cantitate optimă de orez ar fi 25% din cantitatea de cărnuri folosită, adică un sfert. Aici luăm în calcul orezul fiert, nu crud.