Evenimentul Zilei > Social > Cât trebuie să cântărească porcul ideal de Crăciun. Secretul pentru cei mai buni cârnați și caltaboși
Cât trebuie să cântărească porcul ideal de Crăciun. Secretul pentru cei mai buni cârnați și caltaboși

Cât trebuie să cântărească porcul ideal de Crăciun. Secretul pentru cei mai buni cârnați și caltaboși

Porcul care se sacrifică de Crăciun nu trebuie să fie prea mare, deoarece, printre altele, ajungeți să plătiți grăsime la preț de carne. Autoritățile recomandă să cumpărăm carne doar din locuri autorizate și să facem obligatoriu analiza de trichineloză la porcul sacrificat în gospodărie.

Mai sunt trei săptămâni până la Crăciun, iar carnea de porc este la mare căutare. Medicii de la Direcția Sanitară Veterinară recomandă oamenilor, care vor să cumpere un porc, să aleagă doar locurile autorizate, respectiv piețele agroalimentare și fermele care au aviz sanitar.

Testați carnea

Dacă totuși alegeți să cumpărați porcul direct de la țărani sau sacrificați unul din gospodăria proprie, trebuie să îi faceți și analiza pentru trichineloză. Spre deosebire de pesta porcină, această boală se transmite la om și este periculoasă.

„Noi vom pune la dispoziție în fiecare piață agroalimentară câte un coleg, medic veterinar care să facă examenul pentru trichineloză. Testul se face imediat, dar poate dura puțin în funcție de numărul testărilor“, a anunțat Direcția Sanitară Veterinară Iași. În toate județele din țară sunt puncte de testare în piețele agroalimentare.

Dincolo de siguranța alimentară, medicii venerinari explică și care este greutatea ideală pe care trebuie să o aibă porcul care este sacrificat. Acesta ar trebui să cântărească între 90 și 120 de kilograme. Animalele mai mari, de 150-200 de kilograme au foarte multă grăsime. La viu, kilogramul de carne de porc se vinde în medie cu 10 lei. Dacă nu doriți să cumpărați un porc întreg, puteți să luați o carcasă, dar în acest caz prețul poate ajunge la 15 lei kilogramul, potrivit ziaruldeiași.ro.

Preparate delicioase

Pe lângă pomana porcului sau friptura de Crăciun, românii prepară în fiecare an caltaboși și cârnați de casă. Pentru a realiza un caltaboş perfect este bine să respectaţi câteva reguli. Organele de la porc (inima, rinichii, ficatul) se fierb în prealabil cu o bucată din capul de porc care va da un gust bun. Se adaugă la fiert sare, piper, ienibahar şi cimbru. După ce organele au fiert totul merge în maşina de tocat. Se căleşte şi ceapă separat şi se amestecă cu compoziția. Se toarnă apoi o parte din zeama în care au fiert organele. Aveţi grijă să nu puneţi prea multă deoarece caltaboşul va fi foarte gras.

Una dintre regulile cele mai importante este opărirea caltaboşului. După ce este introdus în maţ, se scufundă în apă clocotită, se scoate apoi rapid, se înţeapă din loc în loc ca să nu aibă aer, iar apoi se pune în apă rece. Acesta se agaţă apoi la uscat şi se lasă 24 de ore.

Pentru cârnaţi trebuie să alegeți carne mai grasă. Este nevoie de grăsime deoarece prin uscare şi afumare se pierde o parte din ea şi nu este bine să avem cârnaţi uscaţi. Procentul de carne slabă – grăsime trebuie să fie undeva la 60%-40%. Pentru un gust mai deosebit se poate adăuga și puțină vită. Carnea se dă prin maşina de tocat. Se adaugă usturoi, sare, piper, cimbru şi boia de ardei, dulce sau iute, după gustul fiecăruia. Şi cârnaţii trebuie lăsaţi la uscat câteva zile înainte să fie afumați.