Rețeta și secretele celor mai faimoși cârnați, cei de Pleșcoi. Se prepară mai ușor decât s-ar crede

Rețeta și secretele celor mai faimoși cârnați, cei de Pleșcoi. Se prepară mai ușor decât s-ar credeSursa foto: Arhiva EVZ

Cârnații de Pleșcoi au devenit un brand al României. Puteți să îi preparați chiar și acasă. Pentru un gust desăvârșit trebuie să respectați câteva reguli.

Cârnații de Pleșcoi sunt renumiți în toată România, dar și peste hotare. Rețeta exactă este secretă, iar localnicii o păstrează de peste un secol. Puteți însă să preparați acasă cârnați de Pleșcoi foarte buni dacă respectați câteva reguli. Cea mai importantă se referă la carnea folosită.

Care este rețeta

În general se folosește carne de oaie. Se poate amesteca și cu vită, dar este obligatoriu să păstrați anumite proporții. Nu puneți foarte multe condimente. Puteți însă să ajustați aroma după propriul gust.

Pentru a prepara faimoșii cârnați de Pleșcoi aveți nevoie de un kilogram de carne de oaie (este recomandată pulpa), 400 de grame de carne de vită (dacă alegeți să o folosiți), mațe de oaie curățate extrem de bine, o linguriță de ardei iute tocat, o lingură cimbru și o lingură de sare. Ideal este să folosiți doar carne de oaie dacă vreți un gust cât mai autentic. Dacă aceasta este prea grasă atunci o puteți combina cu carne de vită.

Carnea se spală și se toacă mărunt. Aceasta se amestecă apoi cu condimentele. Dacă nu vreți să fie foarte picanți puteți pune mai puțin ardei iute. La restul condimentelor ar fi bine să păstrați cantitatea recomandată. Dacă doriți o aromă mai puternică puteți adăuga puțin ienibahar, dar nu mai mult de o jumătate de linguriță. Trebuie însă să știți că acest condiment nu este în rețeta originală.

Trebuie afumați

După ce amestecați bine compoziția trebuie să o lăsați o zi să se „odihnească“. Apoi puteți adăuga puțină apă pentru a face pasta mai maleabilă atunci când umpleți cârnații. Aceștia trebuie răsuciți la fiecare 10-15 cm și înțepați din loc în loc pentru a nu prinde aer.

Cârnații se lasă apoi două-trei zile la uscat într-un loc răcoros și bine aerisit. Ultimul lucru pe care trebuie să îl faceți este să lăsați cârnații la afumat câteva ore, dar nu mai mult de zece. În plus, temperatura din afumătoare nu trebuie să depășească 30 de grade, potrivit retetepractice.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News