Otrava din farfurie. Cu ce a fost înlocuită carnea din mici și cârnați: „Era de așteptat, din cauza creșterii prețurilor!”

Otrava din farfurie. Cu ce a fost înlocuită carnea din mici și cârnați: „Era de așteptat, din cauza creșterii prețurilor!” Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nu există 1 mai fără mici, cârnați și bere! Specialiștii trag, însă, un semnal de alarmă. Alimentele preferate ale românilor pot fi un real pericol pentru sănătate, deoarece mare parte din carne a fost înlocuită.

Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, a explicat pericolul la care sunt expuși românii de 1 mai. Tradiționalii mici și cârnați pot conține substanțe toxice pentru organism. Mare atenție de unde mâncați aceste alimente.

”Era de așteptat ca din cauza creșterii prețurilor la utilități și carne, a erodării puterii de cumpărare a românilor, rețeta de mici, care sunt vedeta grătarului de 1 mai, să fie denaturată. Mare parte din carne să fie substituită cu diferite ingrediente precum fibre din cartofi, fibre de mazăre, bambus, sfeclă roșie, extract de drojdie, ceapă, zaharuri, aditivi alimentari, carmin, monoglutamat de sodiu și aromă de carne pentru a intensifica artificial gustul.

Atenție la micii și cârnații de 1 mai

Pentru cei care doresc să consume mici după rețete realizate numai din carne și condimente le recomand să descarce aplicația ”Catalogul produselor alimentare certificate” de pe Google Play, aplicație realizată de Agenția pentru Finanțare a Investițiilor Rurale. În această aplicație se găsesc 7 rețete de mici realizate după rețete tradiționale și care sunt atestate de Ministerul Agriculturii.

sursa foto. EVZ

Totodată, se găsesc multe rețete de cârnați care, la fel, sunt realizate după rețete tradiționale și atestate de Ministerul Agriculturii.

Aceste produse tradiționale se găsesc la un preț dublu, aproximativ 40-50 de lei kilogramul. Cele realizate în sistem industrial se găsesc la prețul de 20 de lei kilogramul”, a explicat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, la Antena 3.

La data de 1 Mai este sărbătorită, în peste 80 de state din lume, Ziua internaţională a muncii, care poartă și denumirile de Ziua muncii sau Ziua internaţională a muncitorilor. Autoritățile organizează concerte, plimbări cu bicicleta, ieşiri la iarbă verde, diverse activităţi festive, concursuri pentru copii etc. Românii așteaptă cu nerăbdare această zi pentru a mânca mici sau pentru a bea bere, dar nu trebuie să uite de avertismentul specialiștilor.

Primele petreceri câmpeneşti organizate în România au avut loc în 1945, la Bucureşti, iar ultimele s-au desfăşurat în 1971. Tradiția nu a dispărut, dar azi, oamenii petrec această zi în moduri diferite.

Ne puteți urmări și pe Google News