Alimente recomandate de nutriționiști pentru o masă echilibrată. Cum să eviți problemele digestive în perioada sărbătorilor

Alimente recomandate de nutriționiști pentru o masă echilibrată. Cum să eviți problemele digestive în perioada sărbătorilor Sursa: Pixabay

Deși preparatele tradiționale pentru masa de Paște sunt delicioase, consumul excesiv al acestora poate cauza probleme digestive. În acest sens, specialiștii în nutriție recomandă câteva alimente benefice pentru a evita eventualele probleme de sănătate.

O masă bogată poate crea balonare, ce apare din cauza gazelor din stomac și a retenției de apă. Acest disconfort digestiv poate fi combătut prin alimentație, nu doar prin tratamente medicale. Printre alimentele recomandate pentru a ajuta la eliminarea simptomelor neplăcute se numără fructele, legumele, anumite condimente și preparatele gătite la grătar.

În această perioadă nu poate lipsi friptura de miel, ouăle roșii, cozonacii sau diferitele salate cu maioneză. Numai că, uneori, consumul lor în exces ne poate crea adevărate probleme.

Cele mai sănătoase alimente de Paști

Evitaţi prăjelile, din cauza compuşilor toxici şi aportului caloric mare. Spre deosebire de carnea preparată la grătar, cea prăjită îşi păstrează o mare parte din grăsime, fiind un stimulent al secreţiei de suc gastric care provoacă arsuri sau dureri de stomac”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un exemplu de legumă care ajută la menținerea sănătății digestive este țelina. Această legumă este compusă în mare parte din apă și fibre, fiind recomandată de nutriționiști, în special în timpul sărbătorilor.

Pentru a ajuta la o digestie mai ușoară, preparatele culinare pot fi condimentate cu turmeric, ghimbir și mentă, acestea având și proprietăți gustative apreciate. În plus, aceste condimente nu favorizează balonarea.

De asemenea, fructele pot fi un aliat de nădejde în menținerea sănătății digestive. Este important să fie consumate la cel puțin trei ore după masă. Printre fructele recomandate se numără bananele și ananasul.

Nutriționiștii dezvăluie un alt sfat util pentru a evita balonarea, și anume includerea salatelor în meniu. De exemplu, francezii și grecii au o tradiție culinară diferită față de noi, ei începând întotdeauna masa cu salată. Aceasta poate fi o strategie benefică în menținerea sănătății digestive.

De asemenea, este important ca persoanele care au avut antecedente de boli digestive, precum hepatită sau ulcer, să nu uite de recomandările alimentare pe care le urmează și în zilele obișnuite, potrivit doctorulzilei.ro.