Alimente cu reputaţie proastă, dar bune la slăbit

Alimente cu reputaţie proastă, dar bune la slăbit

Friptura de porc sau de vită poate fi la fel de slabă ca şi cea de pui. Ouăle amână foamea, iar pastele integrale slăbesc încet.

În toată nebunia dietelor, au căpătat reputaţie proastă şi alimente care nu sunt atât de păcătoase, mai ales dacă sunt consumate cu moderaţie.

Ouăle. Au fost mult timp considerate alimente nesănătoase, pentru că sunt bogate în colesterol care îngroaşă vasele de sânge. O vorbă veche spune că oul la micul-dejun e medicament, la prânz e aliment şi seara e otravă.

Deşi uşor exagerată, medicii sunt de acord cu zicala. "Un ou are puţine calorii, cam 80, dar cam mult colesterol. Trei ouă pe zi fac plinul zilnic de colesterol, dar nici nu avem de ce să depăşim această limită.

Ne puteți urmări și pe Google News

În rest, depinde foarte mult de modul de preparare: cu cât este supus tratamentului termic, cu atât devine mai greu de digerat. "Oul fiert tare e foarte bogat în proteine de cea mai bună calitate şi bun la micul-dejun pentru că amână senzaţia de foame. Omleta sau ouăle ochiuri cad mai greu la stomac", explică medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.

Friptura de vită. Ani de zile, medicii au atras atenţia asupra consumului de carne roşie, care ar creşte riscul de cancer. Însă friptura de vită în sânge nu este tocmai rea pentru talie. De fapt, o porţie de friptură de vită nu foarte groasă are aproape la fel de multe grăsimi saturate, adică "rele" ca pieptul de pui fără pieliţă.

"La fel ca ouăle, carnea de vită e foarte bogată în proteine care satură. O porţie ideală e de mărimea unui pachet de cărţi de joc", este sfatul nutriţionistului Corina Zugravu.

De ce e bine că nu se mai îngraşă porcul

Carnea de porc. Când vine vorba de reputaţie proastă, carnea de porc bate tot, asta şi pentru că, de obicei, e consumată în exces, oricum ar fi preparată. Mai ales că nici carnea în sine nu mai e ce a fost, fiind "umflată" cu hormoni de creştere.

Un avantaj ar fi faptul că muşchiul de porc din magazin este mult mai slab acum.

Pastele. Decât să renunţaţi la delicioasele paste când ţineţi diete, înlocuiţi-le cu varianta lor completă - pastele integrale şi încercaţi să micşoraţi puţin porţiile.

Studii au dovedit că persoanele care mănâncă alimente integrale de câteva ori pe zi (pâine, cereale sau paste integrale) slăbesc mult mai frumos şi mai armonios decât cei care fac eforturi să se abţină de la făinoase.

Alimentele integrale vă ajută să ardeţi cu precădere grăsimea de pe abdomen.

Nucile. Nucile sunt bogate în grăsime, dar de bună calitate, care scade colestrolul rău şi îl creşte pe cel bun. Mai conţin şi proteine şi fibre care stabilizează nivelul zahărului din sânge.

"Desigur, veţi câştiga ceva grăsimi dintr-un pumn de nuci, dar merită dacă vă ajută să staţi departe de prăjituri, foietaje şi dulciuri. Chiar şi untul de arahide vă taie foamea şi vă satisface pofta de dulce", adaugă nutriţionistul Corina Zugravu.

Cum se bea dietetic cafeaua Brânzeturile. Mulţi nutriţionişti au tendinţa de a interdice brânzeturile în diete, însă studiile au arătat că organismul arde mai multe calorii când primeşte suficient calciu. Asta nu înseamnă că trebuie să luaţi suplimente. Uitaţi de brânzeturile sofisticate, cu mucegaiuri sau de burduf, pentru că gustul bun e dat şi de grăsimi pe măsură.

Cumpăraţi doar iaurturi şi lapte cu 1,5-1,8% grăsime, brânză dietetică sau telemea slabă.

Cafeaua. E "rea" doar dacă o amestecaţi cu lapte, frişcă, siropuri sau mult zahăr. Dacă o beţi neagră, vă stimulează rapid metabolismul şi ardeţi calorii la foc continuu. O puteţi îndulci cu o linguriţă de zahăr şi puteţi adăuga lapte slab. "Oul fiert tare e foarte bogat în proteine de cea mai bună calitate. Omleta sau ouăle ochiuri cad mai greu la stomac." LYGIA ALEXANDRESCU, medic nutriţionist Citiţi şi:

  • Ce şi cât să mâncaţi ca să nu vă lipsească nutrienţii de bază
  • Zece mituri false despre mâncatul sănătos
  • De ce să începi prima masă din zi cu cereale
  • Zece alimente-paneceu pentru o inimă sănătoasă
  • Ce mănânci ca să dai burta jos