Evenimentul Zilei > Social > Alerta OMS. Covid nu e cel mai rău lucru. Poate veni o altă pandemie mai gravă, mai devastatoare
Alerta OMS. Covid nu e cel mai rău lucru. Poate veni o altă pandemie mai gravă, mai devastatoare

Alerta OMS. Covid nu e cel mai rău lucru. Poate veni o altă pandemie mai gravă, mai devastatoare

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), coronavirusul nu este marea pandemie despre care oamenii de știință credeau că va veni din moment în moment. Ne pregătim de ceva mult mai grav și devastator.

Astfel, Mike Ryan, director executiv al programului de urgență al OMS, a emis avertismentul cum că următoarea pandemie poate să vină în orice moment și poate fi și mai gravă, dar și mai devastatoare decât deja „banalul” coronavirus.

Mesajul înfricoșător al lui Mike Ryan

„Amenințările de acest tip vor continua”, a spus Ryan care a precizat că, în ciuda gravității pandemiei de coronavirus, lucrurile, în viitor, ar putea fi mult mai rele. OMS se bazează pe rata mortalității pentru SARS-Cov-2, care este foarte scăzută în comparație cu alte boli. În cazul Covid-19, factorii care intră în joc la determinarea riscului de moarte sunt mulți și plasează letalitatea acestei boli între 0,5 și 1%.

Este o unanimitate în comunitatea științifică despre subiectul viitoarei pandemii care ne va lovi. Nu este vorba de a ști dacă va mai fi vreo pandemie, ci întrebarea este când va fi următoarea. Situația actuală a arătat clar că viitoarele pandemii vor fi inevitabile și provocarea este să fim pregătiți să trecem prin ele.

Cu coronavirusul vom rămâne pe cap

„Scenariul cel mai probabil este că acest coronavirus devine un virus endemic și că prezintă un nivel foarte scăzut de amenințare în contextul unui program global de vaccinare”, a clarificat Ryan. „Existența unui vaccin, chiar foarte eficient, nu este o garanție a eliminării sau eradicării unei boli infecțioase”, a adăugat el, potrivit dcnews.ro.

Conform experților Organizației există posibilitatea ca noul coronavirus din China să devină endemic.

Situația în România și la nivel global

Până la data de 02.01.2021, la nivel global se înregistrau 83.864.799 de cazuri confirmate de infecție cu
coronavirus, dintre care 1.827.110 de decese.
Numai în a doua zi a anului au fost raportate 570.584 de cazuri noi, din care 10.818 de decese.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă 1.194 noi cazuri de infectare cu coronavirus, după prelucrarea a 4.438 de teste. Sunt și 78 de noi decese. Numărul bolnavilor în stare gravă, la ATI, este de 1.117.

Până pe 2 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 637.395 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus iar 15.919 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.