Probleme cu vaccinarea în Germania! Haos declanșat după ce bătrânii sunt aleşi ca la loterie

Probleme cu vaccinarea în Germania! Haos declanșat după ce bătrânii sunt aleşi ca la loterie

În aparenţă, planul vaccinării în Germania pare perfect. În realitate chiar şi maşinăria organizatorică germană trebuie să recunoască o serie de numeroase greşeli.

Din păcate, bătrânii sunt traşi la sorţi, dezlănţuind revolta germanilor, iar experţii acuză modul de repartizare a vaccinurilor de către oficialii germani. Cu ocazia V-day, prima zi de vaccinări, Berlinul a reuşit să-i fie încredinţate peste 150.000 de doze. O cifră disproporţionată, dacă se compară cu 19.500 primite de Franţa şi cu 9.750 primite de către Italia, România şi alte ţări din restul Europei. Acastă ştire a creat nemulţumiri în sânul Uniunii Europene.

De ce guvernul german a primit un (presupus) tratament favorabil?

Sunt unii care încearcă să explice în felul următor: acele doze erau doar ceva anticipat la viitoarele livrări la care avea dreptul Germania. Şi nu numai: toate ţările Uniunii Europene vor primi cantităţile de vaccinuri potrivit sistemului cotelor stabilit la Bruxelles.

Şi totuşi, cu tot numărul de vaccinuri obţinut până acum şi cele peste 40.000 de persoane imunizate, în unele zone ale Germaniei acoperirea este mică. Atât de mică că a obligat un stabiliment pentru bătrâni să tragă la sorţi numele celui care va fi vaccinat. Motivul e simplu: dozele de vaccin nu sunt suficiente pentru toţi cei găzduţi în în stabilmentele respective.

Situaţia în azilele de bătrâni

,,Mama mea de 88 de ani trăieşte într-un azil de bătrâni la Frankfurt. Vaccinările împotriva Covid-19 au început în această săptămână, dar dozele nu sunt suficiente. S-a organizat o tragere la sorţi între bătrâni pentru a stabili cine va fi vaccinat primul. Bunul simţ mă împiedică să spun ceea ce simt’’, a scris pe Twitter Lutz Stroppe, ex secretarul de Stat al ministerului Sănătăţii.

Mesajul lui Stroppe, a deschis o discuţie în care au intrat şi alţi utilizatori germani. După cât se pare, în Germania, situaţia care i s-a întâmplat ex-secretarului de Stat, adică această carenţă de vaccinuri, n-ar fi inedită. ,,Tatăl meu trăieşte într-o rezidenţă pentru bătrâni la Heidelberg şi doar cine are nevoie de îngrijire este vaccinat’’, a adăugat o doamnă. Alt mesaj sună: ,,Într-un alt azil de bătrâni din Bavaria, circa 30 de oameni sunt într-o cameră apropiaţi unul de celălalt. Ei aşteaptă informaţii despre cine va fi vaccinat şi când. Ar trebui să se procedeze în ordine alfabetică, dar de la litera M înainte nu mai sunt vaccinuri...’’.

Oamenii de ştiinţă atacă guvernul

Contrar tuturor pronosticurilor, unii oameni de ştiinţă germani au atacat guvernul condus de Angela Merkel, acuzându-l de a fi devenit responsabil de ,,un grav faliment’’ în privinţa modalităţii şi graba în achiziţionarea vaccinului.

Intrând în detalii, acuzaţia a venit de la oamenii de ştiinţă ai Academiei Naţionale de Ştiinţă, una dintre cele mai autorizate voci de consultanţă ale guvernului german privind pandemia. În timpul unui interviu acordat revistei Welt, neurologa Frauke Zipp a folosit cuvinte dure: ,,Reţin că situaţia actuală reprezintă un adevărat şi grav faliment a celor responsabili. De ce vara trecută nu s-a comandat anticipat o mai mare cantitate de doze? Ofertele au existat, acum le-am fi avut la dispoziţie’’.

Potrivit profesoarei Zipp, BioNTech, societatea germană care a dezvoltat primul medicament anti-Covid aprobat în Europa, împreună cu Pfizer, în lunile de vară oferise un număr mai mare de doze. În sfârşit, după cum relatează Adnkronos, fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, a declarat mediilor germane că are intenţia să distribuie o cantitate mult superioară decât cea progamată iniţial şi că a început ,,colocvii foarte avansate în privinţa dacă şi cum se pot pune la dispoziţie ulterioare doze de vaccin pentru Europa’’, scrie Il Giornale.