Evenimentul Zilei > International > Merkel merge pe mâna vaccinului german BioNTech
Merkel merge pe mâna vaccinului german BioNTech

Merkel merge pe mâna vaccinului german BioNTech

În total, peste 1,4 milioane de persoane au contactat virusul în Germania, potrivit datelor oficiale, iar 24.125 au murit până joi. „Când vedem cât de mulţi oameni mor în prezent de coronavirus, ne dăm seama cât de multe vieţi poate salva”, a declarat cancelarul Germaniei.

Cancelarul Angela Merkel a salutat crearea primului vaccin împotriva Covid-19 care a fost autorizat de autorităţile de reglementare, după ce i-a cunoscut joi, prin videoconferinţă, pe fondatorii BioNTech, mica firmă germană din spatele acestui vaccine.

Merkel s-a declarat, „incredibil de mândră” că Germania are astfel de cercetători, referindu-se la Ugur Sahin şi Ozlem Tureci, duo-ul care conduce compania germană BioNTech.

„Când vedem cât de mulţi oameni mor în prezent de coronavirus, ne dăm seama cât de multe vieţi poate salva”, a declarat cancelarul Germaniei, a declarat Angela Merkel la începutul întâlnirii, scrie Agerpres.

Compania BioNTech, cu sediul la Mainz, care lucrează cu gigantul american din domeniul farmaceutic Pfizer pentru a dezvolta şi livra vaccinul, a fost pusă foarte rapid în „lumina reflectoarelor”, a spus cancelarul Germaniei.

Vaccinul, care se bazează pe tehnologia aşa-numită a mRNA, care învaţă sistemul imunitar să răspundă codului genetic al coronavirusului, s-a dovedit a fi eficient în 95% din cazuri la testele clinice.

Alături de Angela Merkel s-au aflat miniştrii sănătăţii şi cel al cercetării, Jens Spahn şi Anja Karliczek, pentru videoconferinţa cu Ugur Sahin şi Ozlem Tureci.

Germania ar putea să înceapă să primească vaccinul de săptămâna viitoare. Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că va încerca să dea undă verde vaccinului BioNTech/Pfizer luni, cu opt zile mai devreme decât plănuia iniţial.

În țară autoritățile au înfiinţat sute de centre de vaccinare, multe dintre ele pe stadioane şi săli de conferinţe. Cele 16 landuri ale ţării se pregătesc să înceapă campania de vaccinare pe 27 decembrie, a dezvăluit administraţia din oraşul-stat Berlin miercuri seară.

Vaccinul este deja administrat în Regatul Unit, SUA şi Canada după ce autorităţile lor de reglementare au eliberat autorizaţii de urgenţă.

De asemenea, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat în Mexic, Ecuador şi Chile, notează dpa.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE