România și Bulgaria, în Schengen terestru. Ce spune Comisia Europeană
- Iuliu Vlădescu
- 12 decembrie 2024, 12:31
România și Bulgaria, în Schengen terestru. Comisia Europeană a salutat hotărârea unanimă a Consiliului JAI de a ridica controalele la frontierele interne terestre cu România şi Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat CE într-un comunicat.
CE salută admiterea României și Bulgariei în Schengen
„Această etapă importantă completează intrarea deplină a celor două ţări în spaţiul Schengen”, a scris Comisia Europeană.
„Aceasta nu doar consolidează spaţiul Schengen, ci va consolida şi mai mult piaţa internă, comerţul şi turismul. Un spaţiu Schenghem robust consolidează unitatea Uniunii Europeen (UE) şi face UE mai putermică la scară mondială”, a mai subliniat Comisia Europeană.
„Decizia de azi înseamnă că începând de la 1 ianuarie 2025, cetăţenii pot circula fără controale la frontiera terestră către şi între Bulgaria şi România”, anunţă Comisia.evocând decizia Consilului din decembrie de a primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen.
Cele două state membre ale Uniunii Europene (UE) ”au adoptat toate măsurile necesare pentru a asigura o aplicare armonioasă a regulilor Schengen începând de la 31 martie 20204”, a mai scris CE.
„Air Schengen”, pas spre aderarea deplină
Instituția a precizat că atunci „au fost ridicate controalele la frontierele interne aeriene şi maritime şi de atunci au început să se aplice regulile Schengen, inclusiv în eliberarea vizelor Schengen”.
„Cadrele de Cooperare pe care Comisia le-a lansat în martie cu Bulgaria şi România au la bază punerea în aplicare cu succes a unor proiecte-pilot ale unor proceduri rapide de azil rapid şi întoarcere.
Ambele ţări vor continua să susţină eforturile europene comune vizând asigurarea securităţii frontierele externe ale UE şi să înfrunte provocările migraţiei”, a mai scris CE.
Asistență pentru România și Bulgaria
„Comisia va continua să ofere o susţinere financiară şi o asistenţă FRONTEX celor două state membre” ale UniuniiEuropene.
„Aşa cum arăta raportul Situaţiei Schengen din 2024, Schengen este solid şi rămâne cea mai vizitată destinaţie din lume. Garantând deplasări fluide şi sigure într-o regiune cu 450 de milioane de locuitori, spaţiul Schengen este esenţial Uniunii Europene, cetăţenilor săi şi întreprinderilor sale”, se mai arată în comunicatul Comisiei.
„Cu Bulgaria şi România acum deplin parte a Schengen, facem alt pas crucial către construirea unei Uniuni puternice şi conectate”, au concluzionat autorii comunicatului.