Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Marţi este o zi cheie privind aderarea României la Schengen”

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Marţi este o zi cheie privind aderarea României la Schengen” Victor Negrescu. Sursa foto: EVZ

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a afirmat că România ar comite o greșeală colosală dacă va înceta să mențină subiectul aderării la spațiul Schengen pe agenda europeană. Mai mult, acesta susține că cei din Consiliul European ar putea discuta această aderare dacă România ar solicita asta, cu acordul președintelui Consiliului European și al Președinției Consiliului UE.

De menționat că decizia privind intrarea în Schengen a României și Bulgariei poate fi luată de o singură instituție: Consiliul UE, care reunește reprezentanții statelor membre. Mai precis, decizia e luată în formatul Justiție și Afaceri Interne (JAI) a Consiliului UE, un format care se reunește miniștrii justiției și ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE.

Consiliul JAI se reunește, de regulă, o dată la trei luni, iar următoarea ședință e programată în luna martie 2023.

„Consiliul European poate, conform Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene, să discute despre aderarea României la spaţiul Schengen la solicitarea ţării noastre, cu acordul preşedintelui Consiliului European şi a Preşedinţiei Consiliului UE. Consiliul European oferă Uniunii, conform articolul 15 din TFUE, impulsurile necesare dezvoltării acesteia şi îi defineşte orientările şi priorităţile politice generale. La nivelul acestei instituţii se poate evidenţia faptul că veto-ul dreptei din Austria şi a celor de centru-dreapta din Olanda pune în pericol unitatea şi solidaritatea europeană a statelor membre, atât de necesare având în vedere crizele pe care le traversăm şi războiul ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, se arată în textul publicat de Victor Negrescu pe pagina de Facebook a PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mulți politicieni și analiști români au declarat că România ar mai avea o șansă la Consiliul European

Consiliul European nu poate face nimic în chestiunea Schengen. Cu toate astea, mai mulți politicieni și analiști români au declarat în ultimele zile că România ar mai avea o șansă la Consiliul European programat pe 15 decembrie. Aceasta afirmația a fost făcută și de Negrescu, care a citat articolul 2 din Regulamentul de procedură al CE.

„Marţi este o zi cheie în acest sens, nu doar pentru că vom avea o dezbatere în plenul Parlamentului European, ci şi pentru faptul că are loc Consiliul Afaceri Generale în cadrul căruia se setează, conform articolul 2 din Regulamentul de procedură al Consiliului European, ordinea de zi pentru Consiliul European ce va avea loc joi 15 decembrie. Ar fi greşit să nu menţinem subiectul pe agenda europeană pentru că dacă nu o facem noi, nu are cine să o facă. Evident, fără populisme sau acţiuni extreme, ci cu profesionalism şi cu demersuri instituţionale în acord cu regulamentele europene, pentru a arăta, încă o dată, că România este un membru responsabil al Uniunii Europene şi poate asigura securitatea şi dezvoltarea acesteia”, a completat Negrescu.