Aderarea României la Schengen a fost inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI

Aderarea României la Schengen a fost inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI Sursa foto: Arhiva EVZ

România va cere un vot pentru aderarea la spațiul Schengen la consiliul JAI de mâine, în ciuda faptului că Austria a anunțat că se va opune prin veto. Mai mult, potrivit unor surse guvernamentale, Viena este în prezent complet izolată la nivel european, din cauza opoziție față de admiterea țării noastre și a Bulgariei în spațiul de liberă circulație. Din fericire aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen a fost inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI.

UPDATE 15:30: Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen este inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI, Afaceri Interne, care va avea loc joi, relatează News.ro.

„Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunţul oficial al Consiliului.

Politicienii de la Viena, aflați în plină campanie electorală, au anunțat, cu argumente false, că se opun intrării României și Bulgariei în Schengen. Mai mult, Austria a anunțat că se opune și prezenței, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne, care se va desfășura la Praga, începând de joi, a votului pe acest subiect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia, absolut neașteptată, a venit după ce Olanda și Suedia, care s-au pronunțat anterior contra intrării noastre în spațiul de liberă circulație, și-au schimbat ulterior poziția. În prezent, se pare că doar Austria se mai opune. Totuși, diplomația română încearcă să forțeze, acum, prezența acestui subiect pe ordinea de zi a consiliului JAI de mâine. Guvernul de la București negociază în aceste momente pentru a obține un vot favorabil aderării la Schengen.

„România va cere un vot pe aderarea la Schengen la consiliul JAI de mâine. Rămânem ferm implicați și angajați în negocieri. Negociem până în ultimul moment. Austria este complet izolată la nivel european și vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face”, au declarat, pentru Evenimentul Zilei, surse guvernamentale.

Austria se opune aderării României la Schengen invocând problema migranților ilegali care ar ajunge în Austria pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria. Acest punct de vedere este contrazis de datele oficiale ale Frontex, instituția europeană care se ocupă de frontierele UE. Conform ultimului raport Frontex, „Balcanii de Vest reprezintă cea mai activă rută de migrație către UE”, cu 128.438 intrări ilegale în primele zece luni ale acestui an. Numărul migranților care au ajuns în Occident pe aici a fost de trei ori mai mare decât în aceeași perioadă din 2021.

Ce se întâmplă cu candidatura României

Miercuri, 7 decembrie, membrii COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, grupul principal de pregătire al Consiliului) urmează să stabilească ordinea de zi a Consiliului JAI programat pentru joi, 8 decembrie, Aceștia vor stabili dacă introduc pe ordinea de zi candidatura României și Bulgariei la Schengen, în condițiile opoziției Austriei.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat marți, cu două zile înainte de votul din Consiliul JAI, că Viena se opune aderării Bulgariei și României. Aceasta, deși, anterior, Viena a avut un comportament favorabil cu privire la includerea țării noastre în spațiul european de liberă circulaţie.

În aceste momente, Austria face presiuni pentru scoaterea candidaturilor României și Bulgariei la Schengen de pe agenda JAI. Pe de altă parte Bucureștiul insistă ca tema să fie introdusă pe ordinea de zi.

„România trebuie să fie capabilă să pună presiune, ar trebui să fim mai insistenţi pe aceste subiecte, ştiu că se depun eforturi. Insist ca subiectul să rămână pe ordinea de zi. Un pas în spate ar însemna un risc foarte mare pentru ţara noastră, un pas înainte, să menţinem pe ordinea de zi, poate să însemne o victorie la negocieri sau, de ce nu, o dată predictibilă pentru intrarea în în Schengen. Dacă nu obţinem acum votul, să avem date certe cu privire la o posibilă intrare pe viitor a României, cu elemente concrete”, a precizat europarlamentarul PSD Victor Negrescu, conform News.ro.