România nu intră în Schengen de la 1 ianuarie. Austria s-a opus, Olanda ne susține, dar e contra Bulgariei, cu care țara noastră era cuplată la vot

România nu intră în Schengen de la 1 ianuarie. Austria s-a opus, Olanda ne susține, dar e contra Bulgariei, cu care țara noastră era cuplată la votComisia Europeană. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Aderarea României la Spațiul Schegen, de liberă circulație va fi decisă la Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne programat pentru joi, 8 decembrie. Miniştrii de interne din țările membre ale Uniunii Europene au ca prim punct pe ordinea de zi extinderea Spaţiului Schengen şi extinderea sa către România, Bulgaria şi Croaţia. Austria a anunțat că se opune și că va vota împotriva extinderii României și Bulgariei. Iar fără votul Vienei candidatura celor două țări va fi respinsă, dat fiind că este nevoie de o decizie unanimă.

Update. 15.30: Olanda și Austria au votat împotriva extinderii spațiului Schengen în România și Bulgaria. Singurul stat care a fost acceptat este Croația. Olanda a votat împotriva României deoarece aderarea țării noastre a venit la pachet cu cea a Bulgariei. Practic, votul final în Consiliul JAI a fost de 25 - 2. Însă deciziile se iau prin consens astfel că nu a contat faptul că majoritatea statelor membre au fost în favoarea aderării României.

Sursa foto: Twitter

Update 14:27: Două state membre ale Consiliului Schengen, Germania și Liechtenstein pun presiune pe Austria să-și schimbe votul în favoarea României cu privire la aderarea la Spațiul de liberă circulație. Potrivit unor surse citate de Antena 3, reprezentanții celor două state au amenințat că vor vota împotriva Croației, stat a cărui aderare este susținută de Austria, dacă oficialii de la Viena nu revin la sentimente mai bune. În acest moment, miniștrii de interne reuniți la Consiliul JAI au luat o pauză în care se vor purta ultimele negocieri.

Update 12:30: Comisia Europeană a transmis un mesaj de susținere pentru România și Bulgaria. Vicepreședintele Margaritis Schinas a făcut o serie de declarații în contextul opoziției Austriei cu privire la aderarea celor două state la Schengen. Oficialul de la Bruxelles a subliniat că reținerile cu privire la acest subiect sunt de ordin politic, iar nu tehnic.

„Puţinele îndoieli care rămân sunt de ordin politic şi ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Şi, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile”, a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară la Bruxelles.

Politicianul grec a reluat mesajul transmis de Comisia Europeană şi anume că „Bulgaria, Croaţia şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen”.

„Aş transmite nu doar Austriei, ci întregii lumi, că cele trei ţări candidate au făcut tot ceea ce trebuiau să facă şi sunt dispuse să garanteze că frontiera noastră externă este protejată. Sunt pregătite cu tot ceea ce este nevoie pentru a lupta împotriva contrabandiştilor şi a evita traversările ilegale (de migranţi) către Uniunea Europeană. Este nedrept să nu le dăm şansa pe care au câştigat-o şi pe care o merită”, a mai spus Schinas.

Update: 12:00 Bătaia de joc a Austriei pentru calendarul României în Schengen. Două zile în care Austria a închis ușa în nas României. Scandalurile de corupție la nivel înalt Rusia- Austria. Vicecancelarul, implicat

Austria nu vrea România în Schengen, desi indeplinim toate condițiie! Cancelarul austriac a spus ieri că Ministerul de Interne vrea un calendar pentru primăvară, în cazul României și Bulgariei.

„Ministrul de Interne a avut un deadline. Şi îşi doreşte să avem un nou calendar pentru primăvară, haideţi să vedem cum putem să mergem înainte. Dacă este posibil să oferim comisiei mai mult timp pentru a veni cu aceste rezolvări. Nu luăm bani pentru ajuta țări care nu vor proteja graniţele externe ale Europei. Trebuie să păstrăm emoţiile în afară discuţiilor", a menționat el.

Dar referitor la calendar, Austria trebuie să explice în primul rând de ce s-a răzgândit în doar două zile cu privire la poziția față de România, și aici vorbim de perioada din noiembrie. Pe 16 noiembrie, Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022.

Apoi, pe 18 noiembrie, răsturnare de situație la 180 de grade! Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen, a anunțat ministrul de interne Gerhard Karner. Pentru că paradoxal, Austria nu a oferit vreo explicație pentru schimbarea de opinie. Să fi avut Rusia vreo influență? Știm legăturile dintre cancelarul Austriei și Vladimir Putin. Mai mult, legăturile și scandalurile de corupție dintre Austria și Rusia au mers la cele mai înalte niveluri.

În 2019, Şeful extremei dreapta austriece, Heinz-Christian Strache, a fost acuzat că a promis unei aşa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, potrivit unor afirmaţii apărute în presă care au provocat un val de indignare în ţară, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cancelarul austriac conservator Sebastian Kurz a anunţat, atunci, că pune capăt coaliţiei cu partidul de extremă dreapta FPOe, afectat de un scandal de corupţie, şi că a propus ca în curând să aibă loc alegeri legislative anticipate. „Este destul. I-am propus preşedintelui să fie organizate noi alegeri cât mai curând posibil”, a declarat Sebastian Kurz, la câteva ore după demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache, conducătorul FPOe.

Update 11: 44:  Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI)

Update 11: 35: Ministrul de interne german Nancy Faeser și-a exprimat susținerea față România, Bulgaria și Croația pentru aderarea la Schengen.

„Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune'', le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Ea a adăugat: ''Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei''.

Update 11: 30: Ministrul de interne francez Gerald Darmanin și-a exprimat și el susținerea față de România, Bulgaria și Croația pentru intrarea în spațiul

Primul punct al ordinii de zi a Consiliului JAI, programat să se desfășoare la Bruxelles este cel privind extinderea Spațiului Schengen. Pentru că se discută despre tema Schengen, în marja Consiliului JAI va avea loc mai întâi o reuniune a Consiliului Schengen. Acesta este programat pentru ora locală 10.00, ora 11.00, ora României. La finalul acestei reuniuni se va desfășura și ședința Consiliului JAI care a fost programat să înceapă la ora 12:25 (13:25, ora României).

„Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunţul făcut miercuri de Consiliul UE.

În prezent la Spaţiul Schengen au aderat 26 de ţări europene, dintre care, patru, Norvegia, Islanda, Elveţia şi Lichtenstein, nu fac parte din UE. Alte patru state, România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru, sunt membre UE dar nu au fost incluse și în Schegen. În acest context, orice decizie legată de extinderea zonei de liberă circulație va fi discutată, mai întâi în Consiliul Schengen, între membrii acestui organism.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Austria își menține decizia

Consiliul JAI se va pronunța în privința aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, iar autoritățile române au insistat asupra unui vot motivat. Demersul nu este susținut de Austria, singura țară europeană care se opune aderării țării noastre. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere un vot pentru aderarea la spațiul Schengen în Consiliul JAI.

„Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările. (...) Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, într-o declarație publică.

Oficialii de la Viena au cerut un alt calendar pentru aderarea la Schengen. Ei propun ca subiectul să fie amânat pentru Consiliul JAI din luna martie, în cazul României și pentru toamna viitoare, în cazul Bulgariei. Viena este favorabilă, în schimb, aderării Croației.

Austria se opune aderării României și Bulgariei la Schengen motivând că există un număr foarte mare de migranți ilegali care ajung pe teritorul său din cele două state. Aceata deși datele oficiale, inclusiv statisticile Frontex ar arăta că România nu se află pe traseele de migrație care să genereze temeri.

Sursa foto: Gov.ro

Cum arată programul Consiliului JAI

Consiliul JAI  a fost programat să înceapă la ora 12:25 (13:25, ora României), după o reuniune a miniștrilor de interne din Consiliul Schengen.

Pe lângă temele privind Schengen, la Consiliul JAI vor fi discutate și subiecte legate de migrația ilegală şi azil, despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, abuzuri sexuale asupra copiilor şi rezilienţa infrastructurii critice.

Primele declaraţii în urma Consiliului JAI vor fi făcute de ministrul ceh de interne, în jurul orei 13.15 (14.15, ora României), conform programului. Va urma o pauză, iar discuțiile vor fi reluate la ora 15.15 (16.15, ora României). Pentru final, la ora 19.00 20.00, ora României), a fost programată o conferință de presă cu concluziile zilei.

*Știre în curs de actualizare