Premierul Nicolae Ciucă, ultimele precizări înainte de Consiliul JAI: „Vom merge la vot”

Premierul Nicolae Ciucă, ultimele precizări înainte de Consiliul JAI: „Vom merge la vot”Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

România insistă ca propunerea de aderare la spațiul Schengen să fie supusă votului în Consiliul JAI programat la Praga. Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi admisă în spațiul de liberă circulație, iar partenerii europeni au confirmat acest lucrul. El a precizat că singura țară care se opune aderării țării noastre, din motive nejustificate, rămâne Austria. Nicolae Ciucă a insistat că starea de incertitudine pe acest subiect trebuie să ia sfârșit.

Premierul Nicolae Ciucă a susținut o declarație publică, de la tribuna Guvernului în legătură cu evoluția negocierilor pe tema aderării României la Spațiul Schengen. El a subliniat că oficialii de la București doresc ca această candidatură să fie supusă la vot, în Consiliul JAI, chiar dacă Austria se opune.

„Cu o zi înainte de de Consiliul JAI de la Bruxelles, care reunește miniștri de de interne ai statelor membre, continuăm să facem energic și folosind toate canalele, nivelurile și instrumentele disponibile, eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România. La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile. Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte: președintele României cu cancelarul Austriei, miniștrii de interne și experții tehnici”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a declarat că Austria este singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune candidaturii țării noastre, în ciuda faptului că au avut loc mai multe discuții între oficialii de la București și cei de la Viena. El a spus că au avut loc întâlniri la nivelurile cele mai înalte, între preşedintele României și cancelarul Austriei, dar și între miniştrii de Interne şi experţii tehnici.

„Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte. (...) Datele confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației ilegale este foarte sensibilă în politic și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen, însă blocarea României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”, a spus Nicolae Ciucă.

Datele statistice sunt favorabile României

Potrivit spuselor sale, toate datele Frontex arată că România nu se află pe rutele folosite de migranții ilegali. Astfel nu există o motivație obiectivă a Austriei pentru opoziția pe care o face aderării țării noastre la Schengen.

„Datele, inclusiv de la instituţiile europene Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migraţie care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înţelegem cu toţii că problema migraţiei ilegale este foarte sensibilă politică, în multe state membre şi că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen. Însă blocare aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”, mai spus premierul.

El a subliniat că aderarea României va face spațiul Schengen mai sigur, dat fiind că vor fi mai multe instrumente la dispoziție pentru a controla fenomenul migraționist din Europa. Nicolae Ciucă a subliniat că și ceilalţi parteneri şi instituţii europene, inclusiv Parlamentul European şi restul statelor membre împărtăşesc evaluarea aceasta.

„Dimpotrivă, aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur, prin implicarea României, care, după aderare, va avea și mai multe instrumente la îndemână, având la dispoziție tot instrumentarul Schengen, pentru a ajuta la controlul și contenirea acestui fenomen. Și ceilalți parteneri europeni și instituții europene: Parlamentul European, Comisia Europeană și celelalte state membre împărtășesc pe deplin această evaluare și au evocat-o, la rândul lor, în discuțiile din ultimele zile cu cancerarul austriac Karl Nehammer și ministrul austriac de interne, Gerhard Karner. Un lucru este cert: suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România, în consiliul JAI, de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continuat”, a anunat  premierul.

România merge la vot pe Schengen

Nicolae Ciucă a precizat că România va cere un vot pe Schengen la Consiliul JAI de joi, 8 decembrie și că obiectivul guvernului este aderarea la spațiul de liberă circulație.

„Am oferit toate explicațiile și informațiile solicitate, inclusiv recent Austriei, în privința modului în care gestionăm migrația ilegală. Mai mult, ne-am arătat deschiderea pentru întărirea cooperării bilaterale între forțele de poliție, cele de frontieră, precum și cele care gestionează migranții, pentru a ajuta cu soluții concrete la rezolvarea problemelor legate de migrația ilegală. Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului, nu putem menține o stare de neclaritate și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru, care nu numai că dorește să devină parte a Schengen, dar a dovedit-o în nenumărate rânduri că este pregătit, existând o confirmare clară în acest sens. Așadar, mâine, la Consiliul JAI, vom merge la vot. Integrarea României în spațiul Schengen este obiectivul nostru național”, a concluzionat premierul Ciucă.

Consiliul JAI votează pentru aderarea României la Schengen

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte în zilele de 8 - 9 decembrie 2022, pentru a discuta, între altele, despre admiterea în Spațiul Schengen a Bulgariei, Croației și României. Miniştrii de interne ai statelor UE vor evalua situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Ei se vor concentra, în special, pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice.

Atât preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, cât şi Parlamentul şi Comisia Europeană susţin aderarea celor trei state candidate la spaţiul de liberă circulaţie. Însă, pentru a se lua decizia, este nevoie de votul tuturor statelor membre în Consiliul Uniunii Europene. Dintre toate statele membre UE, Austria se opune aderării României și Bulgariei.

Parlamentul European a adoptat, la 18 octombrie 2022, o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen. În rezoluția adoptată, Parlamentul European consideră că menţinerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie şi are un impact negativ asupra vieţii lucrătorilor mobili şi a cetăţenilor. Obstrucţionarea importurilor, a exporturilor şi a liberei circulaţii a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieţei unice a Uniunii Europene, au arătat eurodeputaţii în Rezoluţie.

Ne puteți urmări și pe Google News