Evenimentul Zilei > Politica > Lucian Bode, reacție după refuzul Austriei de a susține România în Schengen: „Aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni”
Lucian Bode, reacție după refuzul Austriei de a susține România în Schengen: „Aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni”

Lucian Bode, reacție după refuzul Austriei de a susține România în Schengen: „Aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni”

Problemele pe care Austria le are cu migrația ilegală nu se datorează României, astfel că opoziția cu privire la aderarea la Schengen este nejustificată. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a explicat că România îndeplinește toate criteriile tehnice pentru a adera la spațiul Schengen. Bode i-a dat replica cancelarului austriac, Karl Nehammer, care a confrmat că votul țării sale va fi împotriva României și Bulgariei la Consiliul JAI din 8 decembrie.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut o serie de comentarii după declarațiile cancelarului Karl Nehammer în legătură cu votul pe care Austria intenționează să-l dea în Consiliul JAI. El a subliniat că țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice pentru a adera la Schengen, astfel că decizia Austriei nu se justifică.

„Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României! În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux. Fără doar și poate, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei”, a transmis Lucian Bode.

El a precizat că la întrevederea pe care a avut-o cu omologul său de la ministerul de Interne austriac a prezentat statisticile cu privire la migrație, rute, returnări etc. în favoarea României. Aceste informații, potrivit lui Bode, au fost confirmate inclusiv de Viena.

„De altfel, la ultima întâlnire dintre reprezentanții celor două ministere de interne (Viena, 5 decembrie 2022), statisticile generale referitoare la migrație, rute, returnări, înregistrarea migranților în sistemele europene care au fost prezentate, au fost confirmate de partea austriacă”, a arătat Lucian Bode.

Lucian Bode îi bate obrazul omologului său austriac

Ministrul român precizat că în discuția pe care a avut-o cu omologul său, Gerhard Karner, i-a amintit acestuia o serie de fapte din trecut. Lucian Bode a spus că Austria a susținut, până de curând, ca România să adere la Schengen, dar și-a schimbat poziția, de neînțeles, în ultimul moment.

„I-am reamintit omologului austriac Gerhard Karner faptul că: La întrevederea noastră din februarie 2022, a susținut ferm aderarea României la spațiul Schengen; În timpul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în România; Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat încă din cadrul primelor reuniuni că una din prioritățile sale este extinderea spațiului Schengen;

Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare voluntară a României au fost pozitive și au arătat fără echivoc că țara noastră este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen; Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022”, a mai spus Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a concluzionat spunând că România este pregătită să adere la spațiul Schengen, iar acest demers va duce la consolidarea acestui sistem.

„Îmi mențin afirmația fermă că România este pregătită și merită să adere la spațiul Schengen, iar aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spațiul Schengen. Funcționarea spațiului Schengen depinde în primul rând de voința statelor membre de a coopera și colabora eficient și solidar”, a concluzionat Lucian Bode, într-o postare pe Facebook.

Austria se opune aderării României la Schengen

La fel ca și cancelarul Austriei, ministrul de interne de la Viena, Gerhard Karner, a declarat că Austria rămâne fermă în privința votului negativ dat României și Bulgaria pe Schengen. El a contrazis informațiile din presă potrivit cărora și-ar putea schimba opinia la Consiliul miniștrilor de interne din 8 decembrie de la Bruxelles.

„În acest moment, există un refuz la extinderea Schengen pentru România și Bulgaria”, a precizat ministrul.

De asemenea, nu va exista nici o aprobare condiţionată a aderării la Schegen, respectiv aderarea la vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, conform unui purtător de cuvânt al ministrului într-un interviu pentru Kleine Zeitung.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: