Evenimentul Zilei > Social > Vești proaste pentru muncitorii români din Italia. Ar putea rămâne fără locurile de muncă. Legea spune clar
Vești proaste pentru muncitorii români din Italia. Ar putea rămâne fără locurile de muncă. Legea spune clar

Vești proaste pentru muncitorii români din Italia. Ar putea rămâne fără locurile de muncă. Legea spune clar

În cazul în care nu s-au vaccinat, multe badante din Italia ar putea să fie concediate de angajatori, chiar dacă din partea autorităților nu există o directivă clară.

Multe românce care lucrează în Italia, ca badante, ar putea să rămână fără loc de muncă. Asta în cazul în care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului. În peninsulă, autoritățile au conceput o lege care obligă cadrele medicale să se imunizeze. Dar, guvernanții de la Roma discută în această perioadă și despre necesitatea introducerii obligației de vaccinare pentru cei care îngrijesc persoane în vârstă.

Angajatori ar putea decide să le concedieze pe badante

Și asta pentru că badantele respective intră în contact cu oameni aflați în categoria de risc. Până acum nu au fost luate măsuri în acest sens. Dar, decizia concedierii ar putea să vină și de la angajatori, care pot să facă o selecție pe această temă a imunizării. Iar desfacerea contractului de muncă să nu fie considerată una ilegală. Bineînțeles, în discuție intră cazurile unde se lucrează cu forme legale.

„Problema este una foarte delicată, înțelegem și respectăm libertatea de decizie a tuturor cu privire la vaccinare, dar pentru familii reducerea riscului de expunere la boală este crucială. Refuzul de a prezenta permisul verde subminează iremediabil relația de încredere cu angajatul”, a spus Andrea Zini, președintele Assindatcolf, o asociație care reprezintă angajatorii din sectorul asistenței familiale.

Există și o dilemă în privința multor persoane din Europa de Est, care s-au vaccinat cu Sputink

Există un aspect al problemei și pentru unele badante ce provin din Europa de Est. Și care s-au vaccinat, dar cu serul Sputnik. Nerecunoscut în spațiul Uniunii Europene și deci nici în Italia. Se cere însă o excepție, pentru ca aceste cazuri să fie considerate valide și, prin urmare, imunizate.

„Nu este clar cum poți să acționezi, cu toate acestea, recomandăm ca oricine a fost vaccinat cu Sputnik să fie considerat imunizat, cu condiția să prezinte un certificat”, a comentat pe această temă Andrea Zini.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News