Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât costa un Certificat Verde fals în Italia. O nouă înșelătorie cu Green Pass-uri pe internet. FOTO
Cât costa un Certificat Verde fals în Italia. O nouă înșelătorie cu Green Pass-uri pe internet. FOTO

Cât costa un Certificat Verde fals în Italia. O nouă înșelătorie cu Green Pass-uri pe internet. FOTO

O nouă înșelătorie cu Green Pass-uri de vânzare online se desfășoară pe Telegram. Lista de prețuri este detaliată: un Green Pass digital costă 100 de euro, în timp ce în versiunea pe hârtie prețul crește la 120 de euro.
Un grup online promite să activeze certificate verzi în 48/72 de ore fără a fi supus unui tampon sau vaccin, ci pur și simplu prin furnizarea unui card de sănătate și a unui document de identitate (și plata sumei solicitate). Nu este clar dacă ceea ce este oferit spre vânzare este apoi livrat efectiv celor care finalizează achiziția, dar grupul Telegram are deja peste 14 mii de abonați și, conform a ceea ce scriu administratorii în chat, 1.200 de Green Pass-uri false ar fi fost vândute în toată Italia.

Fake Green Passs. Cum funcționează escrocheria pe Telegram

Organizarea acestui (presupus) serviciu de falsificare ilegală este foarte amănunțită. Există o listă de prețuri, există diferite metode de plată și explicații de tot felul sunt disponibile pentru utilizatorii înregistrați pe acest chat. Mesajele arată: „Pentru a obține Green Pass datorită ajutorului nostru, nu va fi necesar să faceți tamponul, nici să vă vaccinați și nici să fiți vindecați anterior de virus. Va trebui pur și simplu să dețineți un card de sănătate și un document de identificare valabil”, se arată în mesajul de pe grupul respectiv.

Lista de prețuri este detaliată: un Green Pass digital costă 100 de euro, în timp ce în versiunea pe hârtie prețul crește la 120. „Având în vedere diferitele solicitări primite de la familii întregi, am decis să lansăm şi pachete de familie”, se poate citi pe chat-ul grupului. Deci, pentru un grup de 4 persoane costul este de 300 de euro, în timp ce pentru 6 persoane se ridică la 450.

Administratorii grupului asigură: Certificatele noastre verzi sunt documente emise în mod regulat de Sistemul European de Sănătate și, prin urmare, sunt documente reale. Nu sunt documente editate! În fața oricărui control va fi perfect valabil! Documentele conțin coduri QR active și funcționale în mod regulat.
Plățile se pot efectua prin intermediul voucherelor Bitcoin sau Zalando, Amazon sau Playsafecard. Încercând să luăm legătura cu „persoana” care se ocupă de vânzare, am primit mesajul „vom reveni online peste câteva ore”, relatează jurnaliştii italieni.  Prin urmare, înșelătoria ar fi putut fi deja descoperită și stricată, dar senzația este că, odată cu caracterul obligatoriu al certificatelor verzi, vom vedea din ce în ce mai multe fenomene de acest tip, scrie ilmessaggero.