Evenimentul Zilei > International > UE îi propune lui Joe Biden un nou pact transatlantic
UE îi propune lui Joe Biden un nou pact transatlantic

UE îi propune lui Joe Biden un nou pact transatlantic

Cu câteva ore înaintea învestiturii noului președinte al Statelor Unite, Uniunea Europeană a lansat un apel pentru construirea unui nou pact fondator pentru relațiile transatlantice.

UE îi propune lui Joe Biden un nou pact fondator transatlantic. Chiar înaintea ceremoniei de învestitură, Uniunea Europeană îi întinde deja covorul roșu.

Și, se poate spune cel puțin că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu-l va regreta deloc pe Donald Trump.

„Europa are din nou un prieten la Casa Albă, după patru ani lungi” de președinție Trump, a declarat ea în fața Parlamentului European.

Președintele executivului european l-a invitat deja pe Joe Biden la o reuniune cu liderii UE. UE îi propune lui Joe Biden un nou pact fondator transatlantic.

„Această zi aduce vești bune”, a spus Ursula von der Leyen, citată de Le Parisien.

Un pact fondator pentru o Europă mai puternică

„Statele Unite s-au întors și Europa este gata să se reconecteze cu un fost partener de încredere. Pentru a da o viață nouă prețioasei noastre alianțe”, a adăugat ea.

Referindu-se la violențele de la Capitoliu, Von der Leyen a spus că „în calitate de europeni, nu suntem imuni la astfel de evoluții”. „Ar trebui să luăm aceste imagini ale SUA drept avertisment”, a spus ea.

„Aș dori să adresez solemn astăzi, ziua în care Joe Biden intră în funcție, un apel pentru a construi împreună un nou pact fondator pentru o Europă mai puternică”, a declarat, președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Pentru o Americă mai puternică și pentru o lume mai bună”, a adăugat el.

„Această nouă agendă pentru Europa și SUA, pe care vrem să o punem pe masă, este o agendă ambițioasă”, a continuat înaltul demnitar.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE