Evenimentul ZileiActualitateCharles Michel şi comunitatea internaţională se revoltă contra Moscovei:”Cer autorităţilor ruseşti eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi”

Charles Michel şi comunitatea internaţională se revoltă contra Moscovei:”Cer autorităţilor ruseşti eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi”

Charles Michel şi comunitatea internaţională se revoltă contra Moscovei:”Cer autorităţilor ruseşti eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi”
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a numit "inacceptabilă" reţinerea opozantului rus Alexei Navalnîi la sosirea sa la Moscova. "Cer autorităţilor ruse eliberarea sa imediată", a scris el duminică seara pe Twitter.

Charles Michel şi comunitatea internaţională se revoltă contra Moscovei. Multe voci se ridică pretutindeni în lume pentru a denunţa reţinerea opozantului rus Alexei Navalnîi

„Mesajul nostru este puternic în legătură cu arestarea lui Alexei Navalnîi. Drepturile sale trebuie respectate. El trebuie eliberat”, a scris pe Twitter duminică ministrul belgian al afacerilor externe, Sophie Wilmès.

„Arestarea lui Alexei Navalnîi este o ofensă adusă comunităţii internaţionale şi Europei care a contribuit la salvarea vieţii lui”, a scris pe Twitter preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, dând asigurări că este gata să-l invite pe opozantul rus în Parlamentul European.

Charles Michel şi comunitatea internaţională se revoltă contra Moscovei

„Navalnîi trebuie eliberat imediat şi autorii acestui atac scandalos contra vieţii sale trebuie făcuţi răspunzători”. Afirmația aparține lui Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american ales, Joe Biden. „Atacurile Kremlinului contra dlui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, ci şi un afront faţă de poporul rus care vrea ca vocea sa să fie auzită”, a tunat el pe Twitter. 

Mai mulţi parlamentari americani au condamnat de asemenea această reţinere. Au cerut repunerea în libertate a opozantului de 44 de ani. Guvernul american nu a reacţionat încă la ştire. Solicitat de AFP, Departamentul de Stat nu a dat curs cererii deocamdată.

Ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, a cerut luni Rusiei să-l „elibereze imediat”. Asta arată că arestarea lui Alexei Navalnîi de duminică i-a iritat pe toți liderii lumii. Alexei Navalnîi, restabilit după o presupusă otrăvire în august, „a luat în mod conştient decizia de a se întoarce în Rusia, pentru că acolo consideră că este casa sa personală şi politică”. Faptul că el a fost arestat de autorităţile ruse de la sosirea sa „este total de neînţeles”, portivit dlui Maas.

„El va rămâne în detenţie până la decizia tribunalului”

Serviciile penitenciare ruseşti (FSIN) au confirmat într-un comunicat că l-au arestat pe dl Navalnîi. Îi reproşează că a încălcat condiţiile unei pedepse de închisoare cu suspendare pe care a primnit-o în 2014. Asta în vreme ce Alex Navalnîi se găsea, în ultimele cinci luni, în convalescenţă în Germania, după o presupusă otrăvire.

FSIN a precizat că dl Navalnîi, 44 de ani, „figurează pe o listă de persoane căutate din 29 decembrie 2020 pentru multiple încălcări ale perioadei probatorii”. „Va rămâne în detenţie până la decizia tribunalului” privind cazul său, adaugă el, fără a preciza la ce dată ar putea avea loc aceasta.

Mai mulţi aliaţi apropiaţi ai dlui Navalnîi au fost de asemenea arestaţi duminică la Moscova.

Carismatic militant anticorupţie şi duşman declarat al Kremlinului, dl Navalnîi estimează că fost victimă, în august, a unei otrăviri de către serviciile de securitate ruseşti (FSB) la ordinul preşedintelui Vladimir Putin.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/rlambru

 


Accesează: