Evenimentul Zilei > International > SUA. Congresul adoptă planul de susţinere economică. Suma este colosală
SUA. Congresul adoptă planul de susţinere economică. Suma este colosală

SUA. Congresul adoptă planul de susţinere economică. Suma este colosală

Aprobarea acestui plan de Camera Reprezentanţilor, iar apoi de Senat, cele două camere ale legislativului american, deschide calea ratificării sale de către preşedintele în exerciţiu Donald Trump.

Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) a aprobat luni seara un plan de sprijin în valoare de aproape 900 de miliarde de dolari menit să ajute familiile şi companiile americane grav afectate de pandemia cu noul coronavirus, transmit marţi AFP, dpa şi Reuters.

Între măsurile cuprinse în pachetul în valoare de 892 de miliarde USD figurează o majorare temporară a alocaţiei de şomaj acordate săptămânal în SUA şi un cec unic de 600 de dolari pentru o bună parte dintre angajaţi, care ar putea fi distribuit înainte de sfârşitul anului.

Aprobarea acestui plan de Camera reprezentanţilor, iar apoi de Senat, cele două camere ale legislativului SUA, deschide calea ratificării sale de către preşedintele în exerciţiu Donald Trump, scrie Agerpres.

De asemenea, circa 275 de miliarde de dolari vor fi alocaţi sub formă de credite nerambursabile micilor afaceri cum sunt restaurantele, devastate de criza coronavirusului (Covid-19).

Între altele, programul mai prevede bani şi pentru şcoli, companiile aeriene şi distribuirea de vaccinuri.

Proiectul a fost aprobat de reprezentanţi luni seara cu 359 de voturi pentru şi 53 împotrivă. În Senat, 92 de senatori au votat în favoarea planului, iar şase împotriva sa, cu puţin timp înainte de miezul nopţii ora locală (05.00 GMT).

Aprobarea de către Congres vine după luni întregi de dispute între legislatori, democraţii încercând să majoreze sumele propuse. Varianta lor iniţială prevedea peste 3000 de miliarde de dolari, notează dpa.

Împreună cu pachetul de măsuri de stimulare a economiei, Congresul a adoptat şi bugetul federal anual al guvernului, în valoare de 1,4 mii de miliarde de dolari.

Cele două legi, făcute publice cu doar câteva ore înainte de vot, însumează peste 5000 de pagini, iar unii legislatori s-au plâns că nu pot fi consultate în mod corespunzător.

Democraţii, care insistă că pachetul de sprijin economic nu este suficient, au în vedere adoptarea unui nou plan după învestirea lui Joe Biden ca preşedinte, în ianuarie anul viitor.