Evenimentul Zilei > International > Vestea momentului vine din SUA. E despre noua mutaţie Covid-19 din Marea Britanie
Vestea momentului vine din SUA. E despre noua mutaţie Covid-19 din Marea Britanie

Vestea momentului vine din SUA. E despre noua mutaţie Covid-19 din Marea Britanie

În contextul în care autorităţile din mai multe ţări au închis frontierele cu Marea Britanie şi blocat cursele aeriene din cauza temerilor cu privire la noua mutaţie Covid-19, un expert din SUA a îndemnat la calm şi a dat asigurări că situaţia nu este atât de gravă cum s-a zvonit iniţial.

În prim-plan apare consilierul principal al programului guvernamental de vaccinare din SUA, Moncef Slaoui, care a lansat câteva dezvăluiri interesante în cadrul unei coferinţe de presă. Astfel, experţii americani au tras câteva concluzii despre noua mutaţie Covid-19.

După ce au studiat noua mutaţie a temutei boli infecţioase înregistrată mai ales în Marea Britanie, aceştia au precizat că nu sunt convinşi că aceasta este mai contagioasă decât celelalte. Pentru moment, acestea au fost observaţiile lor.

Slaoui: Nu există nicio dovadă tangibilă

„Nu există nicio dovadă tangibilă că acest coronavirus este într-adevăr mai contagios, dar sunt dovezi clare că este mai răspândit în rândul populaţiei”, a declarat Moncef Slaoui. Mai departe, acesta s-a referit şi la măsurile luate de unele ţări.

Slaoui a apreciat că este posibil ca mutaţia să se fi răspândit de mult timp în Marea Britanie, dar pentru că oamenii de ştiinţă nu au căutat-o până în prezent, aceştia au creat impresia că este o explozie a numărului de cazuri noi de Covid-19 când au făcut-o. „Nu ştim încă”, a spus el.

Moncef Slaoui este expert în vaccinuri, iar în trecut a fost inclusiv un înalt responsabil în industria farmaceutică. Având în vedere experienţa lui în domeniu, lucrurile sunt clare pentru acesta: „Este clar este că nu este mai patogen.” Totodată, el crede că noua mutaţie Covid-19 nu provoacă o formă mai gravă a bolii.

Americanii s-au apucat de studierea mutaţiei

La nivel naţional, institutele din Statele Unite ale Americii (NIH) sunt pe punctul de a studia această nouă tulpină în laborator pentru a stabili dacă anticorpii eficienţi contra celei mai comune mutaţii a SARS-CoV-2 rămân eficienţi împotriva ei. „Ceea ce va fi foarte probabil concluzia lor”, a subliniat el.

În acest sens au fost stabilite şi mai multe, care vor dura mai multe săptămâni. Astfel, testele vor fi efectuate cu anticorpi prelevaţi de la bolnavi vindecaţi de Covid-19, anticorpi provocaţi de vaccinuri şi anticorpi sintetici.

Când a argumentat că anticorpii produşi de vaccinuri ar putea rămâne eficienţi, Slaoui a punctat că aceştia sunt concepuţi pentru a se fixa pe mai multe zone ale unei spicule a coronavirusului. Se referea la acel vârf recunoscut care se află pe suprafaţa sa şi îi permite să se ataşeze de celulele umane pentru a le penetra.

Aria de „acţiune” a noii mutaţii?

Despre probabilitatea ca o simplă mutaţie a virusului să afecteze toate aceste zone, expertul din SUA a menţionat că este „foarte slabă”. „Nu este imposibil, însă de exclus ca, într-o zi, undeva, un virus să reuşească să scape răspunsului protector provocat de vaccin şi din acest motiv trebuie să rămânem vigilenţi”, a mai spus el.

Totuşi, Moncef Slaoui a anunţat că NIH vor efectua teste clinice pe indivizii foarte alergici pentru a vedea cum răspund la vaccinurile Pfizer şi Moderna. Amintim că în contextul campaniei naţionale de vaccinare, mai multe cazuri de reacţii alergice au fost semnalate în Statele Unite şi Marea Britanie.

sursa: agerpres.ro